Apotemnofili er en sjelden tilstand hvor personen er opptatt av å få amputert en frisk kroppsdel, for eksempel deler av en arm eller et ben. Noen kan oppsøke helsevesenet med et slikt ønske. Andre kan ta kontakt med helsevesenet på grunn av alvorlig selvpåført skade av den kroppsdelen som ønskes bort.

Faktaboks

Etymologi
Fra gresk apo (bort), temno (skjære) og filia (kjærlighet)
Også kjent som

body integrity identity disorder (BIID), body integrity dysphoria (BID), xenomeli

Ved apotemnofili foreligger det funksjonsforstyrrelser eller skader i hjernen som blant annet involverer temporale og parietale områder. Blant tilstander som er forbundet med slike tilstander er også enkelte former for alvorlige underliggende utviklingsforstyrrelser av hjernen som for eksempel schizofreni eller autismespektrumlidelser. Pasienter med apotemnofili må utredes både nevrologisk så vel som psykiatrisk.

Tilstanden ses ved alvorlige forstyrrelser i egen kroppsidentitet. Ønsket om inngrepet er forbundet med forestillinger om at dette kan medføre mindre indre psykisk stress når kroppen «justeres» i tråd med personens kroppsidentitet. Noen mener også at de bare kan oppnå seksuell tilfredsstillelse hvis kroppsdelen blir borte (parafili).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg