Apotemnofili er en sjelden tilstand hvor personen er opptatt av å få amputert en frisk kroppsdel, for eksempel deler av en arm eller et ben. Noen kan oppsøke helsevesenet med et slikt ønske. Andre kan ta kontakt med helsevesenet på grunn av alvorlig selvpåført skade av den kroppsdelen som ønskes bort.

Ved apotemnofili foreligger det funksjonsforstyrrelser eller skader i hjernen som blant annet involverer temporale og parietale områder. Blant tilstander som er forbundet med slike tilstander er også enkelte former for alvorlige underliggende utviklingsforstyrrelser av hjernen som for eksempel schizofreni eller autismespektrumlidelser. Pasienter med apotemnofili må utredes både nevrologisk så vel som psykiatrisk

Tilstanden ses ved alvorlige forstyrrelser i egen kroppsidentitet. Ønsket om inngrepet er forbundet med forestillinger om at dette kan medføre mindre indre psykisk stress når kroppen «justeres» i tråd med personens kroppsidentitet. Noen mener også at de bare kan oppnå seksuell tilfredsstillelse hvis kroppsdelen blir borte (parafili).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.