Arteria mesenterica inferior er en uparet pulsåre som utgår fra nedre del av bukaortas fremside, 3-4 centimeter over delingsstedet (bifurcatio aortae), og som forsyner de nedre delene av tykktarmen. Den kalles på norsk 'nedre krøsarterie'. Arterien går retroperitonealt ut fra aorta i høyde med 3.-4. lendevirvel (omtrent i navlehøyde), og dreier nedover mot venstre hvor den krysser over venstre urinleder (ureter).

Faktaboks

Uttale

art'eria mesent'erika inf'erior

Etymologi

av latin: mesenterium, 'tarmkrøset'

Også kjent som

'nedre krøsarterie'

Den deler seg opp i tallrike arkade-lignende grener som forsyner den nedstigende delen av tykktarmen (colon descendens, sigmoideum og rectum). Arkadene forhindrer strekking og avklemming av arterien som følge av tarmmotorikken, på samme måte som for arteria mesenterica superior. Arterien forbinder seg med venstre del av denne i venstre colonfleksur (flexura coli sinistra) i den såkalte Riolan-anastomosen.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  1. arteria colica sinistra er først oppstigende og danner anastomose med arteria mesenterica superior i venstre colonfleksur. Derfra brer den seg vifteformet nedover langs colon descendens.
  2. arteria sigmoidea danner anastomoser med ovenstående. Den går inn i krøset til colon sigmoideum (mesocolon sigmoideum) og forsyner denne delen av tykktarmen.
  3. arteria rectalis superior er den nedre delen av arteriestammen og forsyner mesteparten av rektum. Den anastomoserer delvis med ovenstående (Sudecks punkt) og når helt ned i det lille bekkenet, hvor den krysser over arteria iliaca communis. I høyde med korsbeinets midtre parti deler den seg i to grener, én på hver side av tarmen, som forsyner den øvre 2/3 av rektum og dessuten avgir tallrike mindre grener til anus. Den anastomoserer her med arteria rectalis media (fra arteria iliaca interna), og med arteria rectalis inferior (fra arteria pudenda interna). Arterien ble tidligere ble kalt 'arteria haemorrhoidalis superior'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg