arm

Arm. Armens arterier.

arm
Av /KF-arkiv ※.

Arteria ulnaris er en arterie som går på lillefingersiden av underarmen.

Faktaboks

Uttale

uln'aris

Etymologi

av ulna, albuebeinet

Også kjent som

ulnararterien

Forløp

Arteria ulnaris er til å begynne med den kraftigste av underarmens to hovedarterier. Den utgår fra arteria brachialis i albueleddet og følger lillefingersiden av underarmen ned til hånden. Underveis avgir den grener til muskulaturen som passeres.

Den dekkes proksimalt av musculus pronator teres og musculus flexor digitorum superficialis. Distalt følger den musculus flexor carpi ulnaris, ligger her overflatisk mot huden, og krysser over fleksorretinaklet i håndleddet. Herfra fortsetter den i en bue (arcus palmaris superficialis) som anastomoserer med den overflatiske grenen av arteria radialis. Dypere grener danner en tilsvarende bue (arcus palmaris profundus) mellom musklene i lillefingersidens hypothenar, og anastomoserer her med den dype endegrenen til arteria radialis.

Fra den overflatiske buens konvekse side går det mindre arterier ut til fingrene (arteriae digitales communes). De deler seg ved grunnfalangene i to som dekker hver sin motvendte side av 2.–5. finger (arteriae digitales palmares propriae) og forener seg med endegrenene fra den dype buen.

Anatomisk nøkkelinformasjon

  1. arteria recurrens ulnaris som avgår i albueregionen i form av en fremre og en bakre gren. De forsyner albueleddet, musculus brachialis, musculus pronator teres og musculus flexor digitorum profundus & superficialis,
  2. arteria interossea communis deler seg i en fremre gren (arteria interossea anterior) og en bakre gren (arteria interossea posterior). Den fremre grenen går langs membrana interossea sammen med nervus medianus, dekket av musculus flexor digitorum profundus og musculus flexor pollicis longus, ned til håndleddet. Den bakre grenen er tynnere, gjennomborer membranen og går dorsalt ned til håndleddet. Begge grenene avgir mindre arterier til musklene de passerer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg