Arteriae coronariae, eller koronararteriene, er hjertemuskulaturens eget arterielle forsyningsnett. Det representerer de to første avgreningene fra aorta, og forsyner høyre og venstre side av hjertet – både muskulaturen og det omkringliggende bindevevet – som endearterier.

Faktaboks

Uttale

art'eriæ koron'ariæ

Etymologi

av latin: corona, 'krone, krans, glorie' (siden arteriene går i en krans rundt hjertet, under de store karstammene)

Også kjent som

koronararterier, kranskar

Forløp

Den høyre koronararterien (arteria coronaria dextra) avgår fra sinus aortae, halvt frontalt like over aortaklaffen, dreier mot høyre langs kanten av høyre hjerteøre (auricula cordis) og forsyner størstedelen av den høyre hjertesiden, samt bakre del av kammerseptum med sinusknuten, AV-knuten og (som regel) His' bunt. Hovedstammen følger den skrå, høyre furen (høyre del av sulcus coronarius) i hjerteoverflaten mellom høyre atrium og ventrikkel. Litt nedenfor spissen av det høyre hjerteøret deler arterien seg i en fremre/lateral gren (ramus marginalis dexter) og en bakre hovedgren (ramus interventricularis posterior). På baksiden av hjertet går hovedgrenen mellom ventriklene og ned til spissen av hjertet (apex cordis).

Den venstre koronararterien (arteria coronaria sinistra) er noe kortere, men kraftigere enn den høyre arterien. Den avgår baktil over aortaklaffen og forløper mellom truncus pulmonalis og det venstre hjerteøret, i furen mellom høyre og venstre ventrikkel (sulcus interventricularis anterior). Den deler seg i en bakre gren (ramus circumflexus) og en fremre/vertikal gren (ramus interventricularis anterior) ned til spissen av hjertet.

Forløpet av hjertets arterier kan variere betydelig, slik at den høyre arterien kan føre blod til deler av venstre side og omvendt. Selv om det finnes arterielle anastomoser, er disse funksjonelt ubetydelige.

Anatomisk nøkkelinformasjon:

  • Proksimale forbindelse: aorta
  • Viktige avgreninger:

Arteria coronaria dextra:

  1. ramus atrialis til høyre forkammer,
  2. ramus ventricularis posterior til høyre hjertekammer,
  3. ramus atrialis intermedius til bakveggen av høyre forkammer,
  4. ramus interventricularis posterior til deler av begge ventriklene,
  5. ramus interventricularis septalis til bakre del av kammerskilleveggen.

Arteria coronaria sinistra:

  1. ramus interventricularis anterior til fremsiden av venstre ventrikkel,
  2. ramus interventricularis septalis til fremre del av kammerseptum,
  3. ramus atrioventricularis til venstre forkammer og ventrikkel.

Klinikk

Da koronararteriene funksjonelt sett er endearterier, kan tilstopping føre til hjerteinfarkt. De fleste infarktene skjer i venstre ventrikkel og i kammerseptum. Ved for liten oksygentilførsel kan angina pectoris oppstå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg