Gliaceller.

Gliaceller. Typer av gliaceller: A) Ependymceller inn mot ryggradens sentralkanal. B) Astro-gliacelle. C) Oligodendrogliaceller som ligger tett inntil et nevron. D) Skjema som viser den romlige ordning av astroglia og kapillærnettet i hjernen. Merk astroglias relasjon til både kapillærer, nevroner, ependymceller og den innerste av hjernehinnene (pia mater).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Astrocytter er en av de tre hovedtypene av gliaceller i sentralnervesystemet. Astrocyttene har en bindevevsfunksjon som blant annet bidrar til opprettholdelse av blod-hjernebarrieren og har også betydning for nervecellenes ernæring og enkelte nevrotransmitteres metabolisme.

Faktaboks

Uttale
astrosˈytter
Etymologi
av gresk aster, ‘stjerne’, og kytos, ‘celle’
Også kjent som

Cajal-celler, etter den spanske histologen Santiago Ramón y Cajal (1852-1934)

Astrocytter kan sende signaler seg imellom som trolig koordinerer slike funksjoner over et utbredt område, og de bidrar til formidling og modulering av nervecellenes signaler. Noen astrocytter har trolig også en stamcellefunksjon som gjør at de kan gi opphav til nye nerveceller. De gir også opphav til de vanligste svulster i hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg