Blødning 500 ml +
Blødning 500 ml +

Atonisk blødning er blødning fra livmoren etter fødselen, fordi livmorens normale sammentrekninger svikter. Kjente risikofaktorer for dette er blant annet langvarig fødsel, flerlingfødsel, stort foster og høy alder.

Faktaboks

Uttale
atˈonisk blødning
Også kjent som

uterusatoni

Atoni betyr manglende muskelspenning (tonus). Blodårene som går gjennom livmorveggen til morkaken, mangler egen muskulatur, og kan ikke trekke seg sammen. Muskelcellene i livmorveggen går på kryss og tvers mellom dem. Etter en fødsel vil vanligvis livmoren trekke seg sammen og dermed klemme sammen blodårene slik at blødningen stopper. Hvis dette ikke skjer, fortsetter blødningen. Dette kalles uterusatoni, og blødningen kalles atonisk blødning. Atonisk blødning er den vanligste årsaken til unormalt økt blødning etter fødsel.

Inntil 500 ml blodtap etter fødsel regnes som normalt. I følge tall fra Medisinsk fødselregister hadde 33,8 prosent av de fødende et blodtap større enn dette i 2023. Dette tallet har steget jevnt siden 1995, da det var 6,7 prosent. For blødninger over 1500 ml med blodoverføring er stigningen fra 0,0 prosent i 1995 til 5,0 prosent i 2022. Noe av stigningen kan skyldes bedre registrering, men det har utvilsomt også vært en reell økning. Stigning de siste årene er en bekymring i alle vestlige land. Årsaken er ikke sikker, men en mulighet som nevnes, er det økte antallet fødselsinduksjoner.

Behandling

Massasje av livmoren bidrar til at den trekker seg sammen. Medisiner som stimulerer til sammentrekninger i livmoren (oksytocin), blir gitt rutinemessig etter fødselen, og det kan være aktuelt å gi mer av det. Noen ganger kan det også være nødvendig med intravenøs væsketilførsel og/eller blodoverføring.

I sjeldne tilfeller fortsetter det å blø, og det blir nødvendig med ytterligere tiltak:

  • Tamponade i livmoren med ballong eller pakking med kompresser.
  • En operasjon som kalles B-Lynch, der det legges det en tråd rundt livmoren og som strammes til slik at livmoren bøyes fremover over seg selv. Slik klemmes livmoren sammen. Etter noen uker blir denne kirurgiske tråden borte av seg selv, og livmoren blir normal igjen.
  • Ved hjelp av et kateter via de store blodårene kan blodårene til livmoren lukkes.
  • Som aller siste utvei må livmoren fjernes (hysterektomi).

Rask diagnose og behandling gir god prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg