Baklofen er et legemiddel som brukes ved ukontrollerte muskelsammentrekninger og muskelkramper. Legemidlet har en hemmende effekt på sentralnervesystemet, og virker muskelavslappende.

Faktaboks

Uttale
baklofˈen

Bruk

Baklofen brukes til å behandle rykninger og spenninger i skjelettmuskulaturen hos pasienter som har sykdommer i nervesystemet eller pasienter som har pådratt seg skade i ryggmargen eller hjernen av ulike årsaker. Eksempel på slike tilstander er multippel sklerose (MS) eller cerebral parese (CP).

Virkning

Virkestoffet baklofen er nært beslektet med signalsubstansen GABA. Baklofen stimulerer GABA-reseptorer i ryggmargen. Dette hemmer de stimulerende (eksitatoriske) aminosyrene glutamat og aspartat. Ved hemming av disse aminosyrene dempes muskelspasmer, spastisitet og rigiditet. Hos pasienter med uttalt spastisitet i beina, kan baklofen tilføres kontinuerlig direkte inn mot ryggmargen via en pumpe (baklofenpumpe).

Bivirkninger

De mest uttalte bivirkningene av baklofen er søvnighet og kvalme. Andre vanlige bivirkninger av legemidlet er svakhet i armer og bein, utmattelse, diaré og forstoppelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg