baklofen

Baklofen er et legemiddel som brukes ved ukontrollerte muskelsammentrekninger og muskelkramper. Legemidlet har en hemmende effekt på sentralnervesystemet, og virker muskelavslappende.

Faktaboks

Uttale
baklofˈen

Bruk

Baklofen brukes til å behandle rykninger og spenninger i skjelettmuskulaturen hos pasienter som har sykdommer i nervesystemet eller pasienter som har pådratt seg skade i ryggmargen eller hjernen av ulike årsaker. Eksempel på slike tilstander er multippel sklerose (MS) eller cerebral parese (CP).

Virkning

Virkestoffet baklofen er nært beslektet med signalsubstansen GABA. Baklofen stimulerer GABA-reseptorer i ryggmargen. Dette hemmer de stimulerende (eksitatoriske) aminosyrene glutamat og aspartat. Ved hemming av disse aminosyrene dempes muskelspasmer, spastisitet og rigiditet. Hos pasienter med uttalt spastisitet i beina, kan baklofen tilføres kontinuerlig direkte inn mot ryggmargen via en pumpe (baklofenpumpe).

Bivirkninger

De mest uttalte bivirkningene av baklofen er søvnighet og kvalme. Andre vanlige bivirkninger av legemidlet er svakhet i armer og bein, utmattelse, diaré og forstoppelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg