Musklene.

Musklene. Muskelsystemet sett forfra.

Av /NTB Scanpix ※.

Muskeltonus er den vedvarende, normale og ubevisste spenningen i en hvilende muskel. Spenningen har spesielt til oppgave å vedlikeholde kroppens oppreiste stilling. Den forhindrer blant annet at underkjeven synker ned som følge av tyngdekraften, og at både fingrene og albueleddene holdes lett bøyd ved løst hengende arm fordi fleksormusklenes samlede tonus er større enn ekstensormusklenes tonus.

Faktaboks

Uttale

muskelt'onus

Etymologi
av gresk tonos, ‘spenning, strekking’
Også kjent som

hviletonus

Musklenes tonus skaper i seg selv ingen bevegelse, men bidrar til å holde muskulaturen fast og klar til å reagere på nervestimuli. Spenningen kan være svært forskjellig, både innen de enkelte muskelgruppene, men også fra menneske til menneske. Den kan variere ved ytre påvirkning (for eksempel smerte), psykiske tilstander og annet. Den forårsakes av ryggmargsreflekser som gradvis aktiverer grupper av motoriske enheter, som svar på de signalene muskelens strekkreseptorer sender. Muligvis finnes det tverrkoblinger mellom muskelcellens myosin og aktin som forsterker dette.

Også glatt muskulatur har muskeltonus, noe som for eksempel bidrar til å forsterke veggen i blodårene.

Musklenes tonus kan oppheves ved full narkose, men kan også endres ved medikamenter. Etter hjerneskader kan tonus være økt (spastisitet eller rigiditet) eller redusert (hypotoni), avhengig av hvilke hjerneområder som er rammet av skaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg