Proteinuri er økt mengde proteiner i urinen. Normalt vil det kun utskilles små mengder proteiner i urinen. Albumin er det viktigste proteinet som utskilles i økt mengde ved nyresykdom og betegnes albuminuri.

Faktaboks

Uttale
proteinurˈi
Etymologi
av protein og gresk ouron, ‘urin’

Grad av proteinuri

Utskillelse under 30 milligram per døgn er regnet som normalt. 30-300 milligram per døgn kaller vi moderat økt albuminuri (tidligere kalt mikroalbuminuri). Over 300 milligram per døgn betegnes svært økt albuminuri (tidligere kalt makroalbuminuri). Nefrotisk proteinuri (albuminuri over 3 gram per døgn) sees ved nefrotisk syndrom.

Ved noen sykdomsprosesser, som myelomatose, kan andre proteiner enn albumin utskilles i økt mengde i urinen.

Undersøkelser

Teststrimlene som vanligvis benyttes for å undersøke proteinuri er følsomme for albumin og i mindre grad for andre proteiner. De vil normalt ikke gi utslag før albuminmengden i urinen er over 200–300 milligram per liter. Moderat økt albuminuri vil derfor normalt ikke registreres ved vanlig teststrimmelundersøkelse av urinen. Det finnes egne teststrimler for påvisning av moderat økt albuminuri.

Proteinuri kan kvantifiseres nøyaktig ved å samle urin over et døgn. Denne metoden er derimot tungvint, både for pasienten og den som undersøker. Analyse av protein-kreatinin-ratio og albumin-kreatinin-ratio i morgenurinprøve har forenklet bestemmelse av graden av proteinuri.

Proteinuri med andre proteiner enn albumin kan typebestemmes ved biokjemiske metoder som elektroforese av urinen.

Årsaker

Proteinuri kan være konstant, opptre periodevis (intermitterende) eller bare være til stede i oppreist stilling (ortostatisk albuminuri). Proteinuri øker normalt ved fysisk aktivitet og feber.

Årsaker til økt proteinutskillelse kan være:

Årsaken til proteinuri kan ofte sannsynliggjøres ved sammenfatning av sykehistorie, klinisk undersøkelse og ved funn av patologi ved blodprøver eller mikroskopisk undersøkelse av urinen. Vevsprøve fra nyrene (nyrebiopsi) må likevel noen ganger gjøres for at man skal kunne bestemme årsaken sikkert.

Følger

Proteinuri er sammen med GFR det viktigste måleparameteret i diagnostikk og oppfølging av nyresykdom. Proteinuri er en risikofaktor for progresjon av nyresykdommer.

Kapillærene i glomeruli er spesielle, da tidlige forandringer i blodkarene (endotelskade) vil kunne gi økt albuminutskillelse i urinen. Det er vist at moderat økt albuminuri er forbundet med økt sykelighet og død av hjerte- og karsykdommer generelt i befolkningen. Derfor oppfattes moderat økt albuminuri som et tegn på endotelskade i alle kroppens blodkar og en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg