Coxitis, eller koksitt, er betennelse i hofteleddet. Tidligere var hofteleddet en hyppig lokalisasjon for leddtuberkulose. Hofteleddsbetennelse er nå vesentlig sjeldnere og har forskjellige årsaker.

Faktaboks

Uttale
koksˈitis
Etymologi
av latin coxa, ‘hofte’ og gresk -itis, ‘betennelse’

Infeksiøs koksitt

Tuberkulose var tidligere den vanligste årsaken til kositt, og rammet som regel barn i 5-10 års alder. Spredning av tuberkulose fra lungene, via blodstrømmen, til hofteleddet fører til gradvis økende hofteleddsmerter, destruksjon av leddet, kontraktur og muskelatrofi. Dette fører til en klassisk posisjon med innadrotasjon og adduksjon av leddet.

Bakteriell (septisk/pyogen) koksitt til hofteleddet skyldes som regel hematogen spredning av bakterier fra blodbanen, eller som følge av injeksjoner eller kirurgi i leddet.

Borreliose (Lyme Disease) kan ramme hofteleddet, og kan da gi langvarig, gradvis innsettende smerter i lysken og hoften. Sykdommen skyldes infeksjon med Borrelia burgdorferi, en flåttbåren spiroket.

Ikke-infeksiøs koksitt

Koksitt ses av og til også ved systemiske sykdommer som revmatoid artritt.

Serøs koksitt er en forbigående, kortvarig tilstand hos barn, vanligst i 2-8 års alderen. Den er dobbelt så vanlig hos gutter, og den vanligste hoftelidelsen i denne aldersgruppen. Barnet halter, og unngår å belaste benet. Årsaken er ukjent. En vanlig fremsatt teori er at det er en reaktiv artritt som følge av en nylig gjennomgått viral sykdom. Behandlingen er smertelindring og avlastning, og prognosen er god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg