dental fluorose

Dental fluorose er flekker i tannemaljen som skyldes et høyt inntak av fluor under tanndannelsen. I Norge er dette uvanlig, men man finner det i områder med brønnvann og vannkilder der bergartene inneholder mye fluor. Flekkene er matthvite eller brunaktige.

Faktaboks

Uttale
dentˈal fluorˈose

Fluor beskytter mot hull i tennene (karies) gjennom å bli bygd inn i tannemaljen. I denne prosessen byttes OH-ioner ut med F-ioner. Gjennom byttingen av ioner i tannemaljens hydroksylapatitt til fluorapatitt, blir emaljen sterkere og motstår bedre syreangrep fra syreproduserende bakterier i plakk. Tidligere trodde man at det var best å bygge inn fluor under tanndannelsen, men det har man gått bort fra. Nå har man vist at fluor kan gi nok beskyttelse ved å bygges inn i emaljens overflatelag.

Forekomst

Fluorider kan finnes naturlig for eksempel i brønnvann, eller det kan tilsettes som ledd i folkehelsetiltak mot karies. Er det mye naturlig forekommende fluor i drikkevannet kan det oppstå dental fluorose. Hvis myndighetene har tilsatt fluor til drikkevannet er dette gjort kontrollert og i konsentrasjoner som ikke gir dental fluorose. I Norge fluorideres ikke drikkevann kunstig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg