Dental fluorose er flekker i tannemaljen som skyldes et høyt fluorinntak under tanndannelsen. I Norge er dette uvanlig, men man finner det i områder med brønnvann og vannkilder der bergartene inneholder mye fluor. Flekkene er matthvite eller brunaktige.

Fluor er et grunnstoff som har vist seg å være beskyttende mot caries (hull i tennene) gjennom å bygges inn i tannemajen og skifte ut OH-ioner med F-ioner. Gjennom denne utbyttingen av ioner i tannemaljens hydroxylapatitt til fluorapatitt, blir emaljen sterkere og motstår bedre syreangrep fra syreproduserende bakterier i plakket (biofilmen). Tidligere trodde man at det var best å bygge inn fluor under tanndannelsen, en hypotese man har gått bort fra. Nå har man vist at fluor kan gi nok beskyttelse ved å bygges inn i emaljens overflatelag.

Fluorider finnes naturlig i f.eks. noen geografiske områders brønnvann, eller det kan tilsettes som ledd i folkehelsetiltak mot caries. Er det mye naturlig forekommende fluor i drikkevannet kan det oppstå dental fluorose, men der myndighetene har fluoridert drikkevannet er dette gjort kontrollert og i konsentrasjoner som ikke gir dental fluorose. I Norge fluorideres ikke drikkevann kunstig, men det kan selvsagt forekomme naturlig i f.eks. brønnvann og andre drikkevannskilder i områder der det er mye fluor i bergartene.

Folkehelseperspektivet er ivaretatt gjennom fluorider tilsatt tannpasta, suge- og tyggetabletter, tyggegummi, drops og munnskyllevæsker. Normal dosering for barn og voksne er oppgitt på pakningene for de aller fleste produkter, da det er forskjellig behov ved forskjellig alder. De aller fleste voksne bruker Fluorid munnskyllevæsker som man får kjøpt på apotek. De skal inneholde 0.2% Fluorid og en voksen person skal skylle munnen ett minutt om dagen for å oppnå den cariesforebyggende effekten man ønsker. Barn bruker oftere fluor sugetabletter, og da står dagsdose for de enkelte aldersgrupper på boksen/pakningen. Den cariesforebyggende effekten er like viktig i alle aldersgrupper og det er viktig å bruke fluorider hele livet, gamle så vel som unge.

I spesielle tilfeller, der pasienter har betydelig høyere cariesaktivitet enn vanlig kan tannlegen skrive resept på en fluortannkrem som har betydelig høyere fluorinnhold enn vanlig tannkrem, og som man bare får kjøpt på apotek. Fluor skyllevann og tannpasta kan også brukes av gravide.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.