dental fluorose

Dental fluorose viser seg som brunsjatterte og hvitlige flekker i tannemaljen, og skyldes et høyt inntak av fluor under tanndannelsen. I Norge er dette uvanlig, men man finner fluorose i områder med brønnvann, og vannkilder der bergartene inneholder mye fluor. Ekstreme utslag av fluorose kan gi misdannelser av enkelttenner. Disse er svært sjeldne.

Faktaboks

Uttale
dentˈal fluorˈose

Fluoroseflekkene viser seg i tannemaljen i forskjellige brunsjatteringer og/eller matthvite områder. De vil være permanente og kan ikke blekes bort. Hvis pasienten finner dem svært skjemmende, fordi de for eksempel dekker store deler av fronttennene, kan det være en løsning å lage kroner på de tennene som er verst, men dette frarådes. Få pasienter får fluorose. De aller fleste pasientene har ingen plager av misfargingen.

Fluorider brukes som forebyggende tiltak mot karies, og er tilsatt i tannpasta, munnskyllevæsker og andre munnhygieneprodukter. Bruk av disse produktene kan ikke gi fluorose, men bare bidra til å forebygge karies.

Forekomst

Fluorider kan finnes naturlig for eksempel i brønnvann, eller det kan tilsettes som ledd i folkehelsetiltak mot karies. Er det mye naturlig forekommende fluor i drikkevannet kan det oppstå dental fluorose. Hvis myndighetene har tilsatt fluor til drikkevannet er dette gjort kontrollert og i konsentrasjoner som ikke gir dental fluorose. I Norge fluorideres ikke drikkevann kunstig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg