Dermatomykose er en soppinfeksjon i huden.

Faktaboks

Uttale
dermatomykˈose
Etymologi
av gresk derma, ‘hud’, mykos, ‘sopp’, og osis, ‘tilstand’

Det finnes mange kliniske varianter, forårsaket av ulike sopparter. Mest vanlig er infeksjoner med dermatofytter som lever i keratin, forhornet hud, som finnes i overhud, hår og negler. Infeksjoner med dermatofytter kalles dermatofytoser.

De vanligste tilstandene i denne gruppen er:

Fordi dermatofytter utelukkende lever i forhornet hud, vil denne soppinfeksjonen ikke kunne gi dypere infeksjoner.

Gjærsopp, spesielt candida albicans, som finnes normalt på huden, kan komme i overvekst og forårsake hudplager, spesielt i hudområder der det er kronisk fuktighet. Intertrigo og bleieutslett er vanlige tilstander forårsaket av gjærsopp, ofte i kombinasjon med andre mikrober.

Pityriasis versicolor er en vanlig soppinfeksjon forårsaket av soppen Malassezia, som inngår i hudens normalflora, men som under visse forutsetninger kan komme i overvekst og forårsake utslett. Dype soppinfeksjoner forekommer sjelden på våre breddegrader, men er en del av tropesykdommene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg