Doksylamin er et legemiddel som brukes mot allergi og som hemmer virkningen av histamin i kroppen. Det er et antihistamin som kan virke søvndyssende (sedativum).

Virkning

Histamin binder seg til H1-reseptorer på celleoverflaten og fører til symptomer som kløe, rennende nese og rennende øyne. Doksylamin virker ved å blokkere H1-reseptorer og hindrer histamin i å virke på cellene. Ved å hemme denne bindingen oppnår man også en antiallergisk effekt. Doksylamin markedsføres som et legemiddel i Norge under navnet Zonat.

Bruk

Doksylamin er et førstegenerasjons antihistamin. Denne gruppen legemidler brukes ofte mot søvnvansker, da man utnytter deres sedative effekt. Fordelen ved bruk av disse er at de ikke er avhengighetsskapende. Doksylamin brukes til kortvarig behandling av forbigående søvnvansker hos voksne. Den virker ved å redusere innsovningstiden, dermed øker søvnvarigheten og søvnkvaliteten. Den søvninduserende effekten oppnås i løpet av en halv time og er maksimal mellom 1-3 timer etter inntak av medisin.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, forstoppelse, tåkesyn, svimmelhet. På grunn av den lange halveringstiden kan de fleste oppleve døsighet dagen derpå, såkalt «hangover» (residualeffekt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg