munntørrhet

Munntørrhet, tilstand med for liten utskillelse av spytt fra spyttkjertlene, en hyppig bivirkning av mange ulike typer medisiner. Strålebehandling for kreft i munnhule og svelg medfører kronisk munntørrhet. Sykdommer som rammer selve spyttkjertlene kan også gi munntørrhet, for eksempel Sjögrens syndrom, diabetes, HIV-infeksjon og hepatitt. Spyttproduksjonen hos gamle mennesker kan være nedsatt pga. aldersbetingede forandringer i spyttkjertlene. Dehydrering av alle årsaker vil lede til munntørrhet.

Spyttproduksjonen styres av autonome nervesystem. Høy parasympatisk aktivitet gir kraftig sekresjon, mens høy sympatisk aktivitet gir lite sekresjon. Den sympatiske delen av det autonome nervesystem aktiveres i forbindelse med frykt. Dette forklarer hvorfor angst og redsel gir munntørrhet (se autonome symptomer). Nedsatt spyttsekresjon øker risikoen for utvikling av tannråte.

Selve munntørrheten kan ikke behandles, men en god væskebalanse, hyppig inntak av sukker- og syrefri drikke, og eventuelt bruk av kommersielt produsert kunstig spytt, vil kunne avhjelpe symptomene noe. God munnhygiene, som innebefatter bruk av fluor, er viktig for å motvirke tannråte og betennelser i slimhinnen.

Kommentarer (2)

skrev guttorm gundersen

Hei, jeg har til tider et problem med at jeg ikke produserer spytt om natten, ca. anenhver natt, våkner med at jeg helt tørr i munnen. Utrolig ubehagelig, har pågått 1-1/2år, noen grei forklaring? Mvh. G. Gundersen

svarte Georg Kjøll

Hei Guttorm. Vi har ikke muligheten til å diagnostisere over nett, så jeg anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din, som vil gi deg råd. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg