Munntørrhet, hyposalivasjon, er en tilstand med for liten utskillelse av spytt fra spyttkjertlene. Det er flere årsaker til munntørrhet, blant annet aldersforandringer i spyttkjertlene og bivirkninger av medisiner. Munntørrhet gir økt risiko for blant annet hull i tennene (karies). Man kan ikke behandle munntørrhet, men det er viktig å ha god væskebalanse. Dessuten er det spesielt viktig med god munnhygiene for å forebygge karies.

Faktaboks

Også kjent som

hyposalivasjon

Hvis spyttsekresjonen er redusert mer enn 50 prosent kalles tilstanden xerostomi.

Årsaker

Redusert utskillelse av spytt kan skyldes aldersforandringer i spyttkjertlene. Videre er munntørrhet en vanlig bivirkning til mange ulike typer medisiner, spesielt noen typer psykofarmaka. Strålebehandling for kreft i munnhule og svelg medfører kronisk munntørrhet. Sykdommer som rammer selve spyttkjertlene kan også gi munntørrhet, for eksempel Sjögrens syndrom, diabetes, hiv-infeksjon og hepatitt. Dehydrering av alle årsaker vil lede til munntørrhet.

Spyttproduksjonen styres av autonome nervesystem. Høy aktivitet i det parasympatiske nervesystemet gir kraftig spyttutskillelse, mens høy aktivitet i det sympatiske nervesystemet gir lite spyttutskillelse. Den sympatiske delen av det autonome nervesystem aktiveres i forbindelse med frykt. Dette forklarer hvorfor angst og redsel gir munntørrhet (se autonome symptomer).

Komplikasjoner

Redusert spyttsekresjon har flere skadelige effekter, og skadene blir verre jo mer munntørr man er. Å være tørr i munnen er en ubehagelig tilstand i seg selv. Karies er vanligere hos pasienter som er tørre i munnen, og karies i tannrøttene er et vesentlig problem for denne pasientgruppen. Skadene kan bli så store at de skadde tennene må trekkes.

Soppinfeksjoner i munnhulen (candidiasis) forekommer oftere hos munntørre pasienter. Slimhinnelidelser og sår i slimhinnen forekommer også oftere hos pasienter med munntørrhet, da en av spyttets funksjoner er å fukte slimhinneoverflater og gjøre dem smidige. Videre inneholder spyttet antistoffer av typen immunglobulin A (IgA), som gjør slimhinnene motstandsdyktige mot infeksjoner fordi IgA binder bakterier og virus. Disse mister derfor evnen til å binde seg til overflater, svelges og inaktiveres i mage-tarmkanalen.

Behandling

Selve munntørrheten kan ikke behandles, men en god væskebalanse, hyppig inntak av sukker- og syrefri drikke, og eventuelt bruk av kommersielt produsert kunstig spytt, vil kunne avhjelpe symptomene noe. God munnhygiene, som innebefatter bruk av fluor, er viktig for å motvirke hull i tennene (karies) og betennelser i munnslimhinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev guttorm gundersen

Hei, jeg har til tider et problem med at jeg ikke produserer spytt om natten, ca. anenhver natt, våkner med at jeg helt tørr i munnen. Utrolig ubehagelig, har pågått 1-1/2år, noen grei forklaring? Mvh. G. Gundersen

svarte Georg Kjøll

Hei Guttorm. Vi har ikke muligheten til å diagnostisere over nett, så jeg anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din, som vil gi deg råd. Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg