dopingkontroll

Dopingkontroll er prosedyre for taking, innsending og analyse av urinprøver for å avsløre dopingmidler. Dopingkontroll kan foretas av enhver idrettsutøver som er tilsluttet Norges Idrettsforbund. Kontrollmyndigheten utøves av Antidoping Norge, internasjonale særforbund, World Antidoping Agency (WADA) eller av andre organisasjoner som har avtale med de førstnevnte organisasjonene.

Kontrollene kan gjennomføres på et hvilket som helst tidspunkt. Unnlatelse av å møte til pålagt kontroll blir vurdert som en positiv prøve. Utøveren har rett til ha med seg en ledsager til kontrollen. Antidoping Norge har utarbeidet nøyaktig beskrivelse av de prosedyrer som skal følges blant annet når det gjelder adgang til kontrollrommet, beholdere for urinsamling, ansvaret for urinen, kodingen, forseglingen og protokollføringen. Utøveren må levere urin eller avgi blodprøve under oppsikt av kontrolløren, og kontrolløren kan forlange at utøveren tar av seg alle klær under prøvetakingen. Prøven blir kodet og sendt til et godkjent (IOC-akkreditert) laboratorium. Når svaret foreligger, vil utøver og særforbund bli underrettet om resultatet.

Dopingsaker avgjøres av NIFs domsutvalg i første instans. Avgjørelsen kan ankes til NIFs appellutvalg, og eventuelt kan saken bringes inn for idrettens voldgiftsrett. Straffen er vanligvis tap av rett til å delta i konkurranser og organisert trening (diskvalifikasjon) for en begrenset tid eller for alltid. Forsøk og medvirkning kan også straffes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg