Dosepulver
Fenazon-Koffein dosepulver, smertestillende.
Av /Norsk Farmasihistorisk museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Dosepulver er en legemiddelform der pulver eller granulat i dosert form er pakket i små posjonsposer av papir eller et annet egnet materiale.

Faktaboks

Også kjent som

pulver/granulat i dosepose

Hver pose inneholder en gitt dose virkestoff samt hjelpestoffer som fyllstoff (ofte laktose) og smakstilsetninger og er beregnet til å tas gjennom munnen (peroralt). Siden hver pose inneholder en gitt dose, sikres nøyaktig dosering og liten variasjon mellom dosene. Dosene blandes ofte ut i vann eller annen drikke, men noen dosepulver kan også strøs på mat.

Bruk

Noen typer dosepulver løser seg opp og danner en klar oppløsning, mens andre fordeler seg i væsken uten å løses opp og danner en uklar suspensjon.

Dosepulver kan brukes i stedet for tabletter eller kapsler der pasienten har utfordringer med å svelge større enheter, eller i tilfeller der virkestoffet ikke er stabilt i væske over tid slik at det må blandes ut kort tid før inntak av legemidlet.

Legemidler

Ofte finnes samme virkestoff formulert som både tablett eller kapsler og dosepulver. Eksempelvis finnes paracetamol som virker febernedsettende og smertestillende både som tablett og dosepulver i tillegg til andre legemiddelformer. Avføringsmiddel der det er viktig at virkestoffet får svelle i væske før inntak er også vanlig å formulere som dosepulver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg