Epiduralt hematom
Epiduralt hematom er en blødning mellom hodeskallen og den harde hjernehinnen (dura mater).
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Epiduralt hematom er en blodansamling mellom den harde hjernehinnen (dura mater) og kraniet.

Faktaboks

Uttale
epidurˈalt hematˈom

Frykten for epiduralblødninger er mye av årsaken til at man de første timene skal vekke pasienter som observeres etter hjernerystelse.

Mekanisme

Blodansamlingen oppstår særlig i forbindelse med kraniebrudd i tinningbenet og skader på de hjernehinnearteriene som ligger her. Blødningen kan også oppstå grunnet blødning fra bruddsspaltene.

Symptomer

Pasienten har typisk vært kortvarig bevisstløs i skadeøyeblikket. Dette kan imidlertid være en farlig skade fordi pasienten kan føle seg i rimelig fin form den første tiden etter skaden. Etter noen timer kan imidlertid den voksende blodansamlingen fylle opp i den grad at hjernen blir trykket sammen. Det kan opptre symptomer som kvalme, hodepine, bevissthetssvekkelse, kraftløshet i armen og benet på den motsatt side av blødningen og pupillutvidelse på samme side. Noen ganger opptrer bevisstløshet raskt og døden kan inntre fordi hjernestammen med sine livsviktige sentre kommer under trykk.

Behandling

Behandlingen består i øyeblikkelig operasjon. Nevrokirurgen foretar en kraniotomi og fjerner blødningen. Ved tidlig behandling er prognosen god.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg