effektororgan

Knerefleks.

Knerefleks. Til venstre: Knerefleksen er en uvilkårlig sammentrekning av kneets store strekkemuskel som kan fremkalles ved et lett slag mot patellarsenen. Ved slaget strekkes sanselegemer i muskelen, og deres impulser til ryggmargen (gul linje) utløser bevegelsesimpulser (rød linje) som får muskelen til å trekke seg sammen. Påvirkningen når bevisstheten (gul, stiplet linje) først etter at refleksen er utløst. Til høyre: Refleksbuen fremstilt skjematisk. Impulser fra en muskelspole (1) passerer via ryggmargens bakhorn (2) til celler i ryggmargens forhorn (3), som avgir bevegelsesimpulser til strekkemuskelens fibrer (4). Impulsese overføres også til nerveceller i det andre segmentets forhorn (5), og herfra avgis hemmende impulser (6), som får kneets bøyemuskler (7) til å slappe av.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Effektororgan er en perifer del av kroppen (organ, organdel eller cellegruppe) som bringes i aktivitet ved hjelp av spesifikke impulser fra nervene eller ved hormoner gjennom blodet.

Faktaboks

Uttale
effˈektororgan
Etymologi
av latin effectio, ‘utførelse, handling’

For eksempel er et slag mot senen under kneskålen den 'effektoren' som utløser patellarrefleksen, det vil si det som får lårmuskulaturen (effektororganet) til å trekke seg sammen. Responsen på en effektor er en bevegelse i en muskel eller en sekresjon i en kjertel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg