Embolisme.

Embolisme. Typiske eksempler på embolisme. På den venøse siden kan deler av en blodpropp i en vene i benet (1) løsne og føres med blodet via nedre hulvene (2) gjennom høyre forkammer (3) og ut i en lungearterie (4) som blodpropp i lungen. På den arterielle siden kan deler av en blodpropp i venstre forkammer (5), for eksempel ved forkammerflimmer, løsne og føres med blodet via livpulsåren (6) til en av hjernens arterier (7) og gi hjerneslag, eller til en benarterie (8) og gi akutt stans i blodtilførselen til foten med fare for koldbrann.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Embolisme.

Embolisme. En blodpropp (trombe) er tegnet inn i den venstre blodåren, som for eksempel kan representere en lårvene. Dersom en bit av denne blodproppen løsner, vil den føres med blodstrømmen som en embolus og sette seg fast der blodåresystemet smalner av og ikke lar proppen passere, for eksempel i en lungearterie. Pasienten får da en lungeembolus, «blodpropp i lungen».

Av /KF-arkiv ※.

Embolus er et materiale som blokkerer sirkulasjonen, som er ført med blodet fra et annet sted i kroppen. En embolus består vanligst av blodproppmateriale, for eksempel fra hjertet til hodets eller beinas arterier, eller fra vener i beina til lungearterier.

Faktaboks

Etymologi
latin, av gresk embolos, ‘propp’, flertall emboli

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg