Falske legemidler er legemidler som med hensikt og i vinnings øyemed er produsert uten, med for lite eller med feil virkestoff. Forurensninger eller farlige hjelpestoffer forekommer også i falske legemidler. Produksjon av falske legemidler er ulovlig, og er mer utbredt i utviklingsland.

Falske legemidler kan fremstå som ekte fordi de selges i pakninger som etterligner ekte legemidler. De kan være feilmerket med hensyn til identitet og opprinnelsesland.

Å produsere falske legemidler er ulovlig, men likevel vanlig i land uten etablerte statlige legemiddelkontroller. Produksjonen følger ikke de strenge kravene som stilles til godkjente legemiddelprodusenter. De produseres ofte under uhygieniske forhold og av ukvalifisert personell. Falske legemidler kan inneholde forurensninger som for eksempel uønskede stoffer eller bakterier.

Legemidler av dårlig kvalitet er godkjente legemidler som ikke tilfredsstiller enten kvalitetsstandard (farmakopékrav) eller produsentens spesifikasjoner. De kan inneholde rett virkestoff, men i feil mengde, og er ikke laget i vinnings øyemed.

Falske legemidler og generiske legemidler er ikke det samme, selv om begge ofte selges til lavere pris.

Fordi falske legemidler ikke inneholder det de påstår å inneholde, kan dette føre til at pasienter ikke blir friske eller verste fall dør. Eksempler på dette er antibiotika mot tuberkolose eller legemidler mot hiv.

WHO anslår at markedsandelen av falske legemidler er én prosent i industriland og opp inntil ti prosent i utviklingsland. Det er spesielt pasienter i områder med dårlig etablerte helsesystem og svake helsemyndigheter, eller land i krig, som rammes av falske legemidler. Økende globalisering og tilgang til å bestille legemidler over internett øker også sjansen for at falske legemidler importeres av privatpersoner til Norge.

En rekke tiltak er iverksatt for å identifisere og hindre forfalskninger. Såkalte minilaboratorier kan brukes til å finne ut om et legemiddel inneholder det virkestoffet som er deklarert.

EU har besluttet å innføre kodemerking på legemiddelpakninger for å forhindre falske legemidler. Fra februar 2019 må reseptbelagte legemidler ha en unik todimensjonal strekkode trykket på esken. Denne strekkoden vil være unik for hver enkelt legemiddelpakning. Denne koden skal skannes ved utlevering av legemidlet til pasienter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.