Fascia lata er en kraftig bindevevshinne (fascie) som utgår fra hoftekammen (crista iliaca), korsbeinet (os sacrum) og lyskebåndet (ligamentum inguinale) og omgir sete- og lårmuskulaturen.

Faktaboks

Uttale
fˈassia lˈata
Etymologi
av latin fascia, ‘bind’, og lata, ‘bred’
Også kjent som

lårfascien

Den har til dels stramme og tversgående fibre, og til dels løsere og langsgående fibre. Den er særlig stram og kraftig på lateralsiden av låret hvor den danner et bredt, senelignende bånd fra hoftekammen og ned til lateralsiden av kneet (tractus iliotibialis). Her oppstår det strekk i motsatt retning fra to muskler: lårfasciespenneren (musculus tensor fasciae latae) fremover, og den store setemuskelen (musculus gluteus maximus) bakover. Lårfascien fortsetter nedenfor kneet i leggfascien (fascia cruris).

Skade

Ved skade på fascien kan det oppstå et muskelbrokk (muskelhernie) ved at den kraftige lårmuskulaturen ved belastning presses ut gjennom åpningen i fascien.

En smertefull tilstand som kalles 'løperkne' eller 'runner's knee' har trolig sitt opphav i en overbelastning av fascia lata og overføres til den kraftige laterale aponevrosen (tractus iliotibialis). Den blir derved tykkere og skaper en lokal irritasjon av beinhinnen (periost) når den glir over den laterale femurepikondylen og fester seg proksimalttibia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg