Feldenkrais er en pedagogisk metode som anvender gjentatte bevegelser og persepsjon for å stimulere og forbedre bevegelsesmønstre, personlig utvikling og å bedre personens psykiske og fysiske helse. Feldenkrais kan utføres individuelt eller i gruppe og flere av øvelsene som brukes er kjente fra meditasjon og yoga.

Faktaboks

Etymologi

Metoden er oppkalt etter dens grunnlegger, israeleren Moshe Feldenkrais (1904–1984).

Metode

Feldenkraismetoden er utviklet av den russisk-israelske ingeniøren Moshe Feldenkrais (1904 – 1984). De som utfører metoden kaller seg gjerne Feldenkraispedagoger.

Innen Feldenkraistradisjonen ønsker man å unngå begreper som pasient, terapeut og terapi, og anvender heller begreper som Feldenkraispedagog (eller lærer) og elev.

Mange fysioterapeuter anvender Feldenkrais øvelser i sin behandling av pasienter.

I individuelle timer, med en pedagog, benyttes berøring for å veilede i øvelsene (funksjonell integrasjon). Deltagere i grupper veiledes i øvelsene gjennom verbale instruksjoner fra pedagogen.

Målet er, gjennom endret motorikk, å bli bevisst sin bevegelse og oppnå mer hensiktsmessige og funksjonelle bevegelsesmønstre, og dermed redusere smerte og muskelskjelettplager, samt å bedre livskvalitet og allmenn psykisk helse.

Det er utført relativt lite empirisk forskning av god kvalitet på Feldenkraismetoden, og de studiene som finnes er metodisk forskjellige og er gjort på veldig ulike populasjoner (friske personer, eldre personer, både friske og i institusjon, pasienter med MS, spiseforstyrrelser og søvnforstyrrelser). Dette gjør det vanskelig å sammenfatte resultater av enkeltstudier inn i oversiktsartikler. Resultater tyder imidlertid på en viss effekt av Feldenkrais på funksjon, slik som balanse hos eldre, samt på smertetilstander knyttet til muskel-skjelettsystemet. Effekt på psykiske lidelser er hittil ikke påvist i kontrollerte randomiserte studier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg