Loiasis er en infeksjonssykdom, som skyldes rundormen Loa loa, og som overføres med klegg (Chrysops). Den regnes til en gruppe tropesykdommer som kalles filariasis eller filarioser.

Sykdommen finnes kun i begrensede områder i Vest-Afrika. I Norge ser vi loiasis en sjelden gang hos personer som har bodd i disse områdene i lengre tid, for eksempel misjonærer.

Ormen kryper under huden, og sykdomsbildet preges av hudhevelser, som kan være røde, kløende og smertefulle, ofte i nærheten av ledd. Loiasis er vanligvis ingen alvorlig sykdom, men plagene kan komme igjen i mange år, og alvorlige manifestasjoner i hjerne, hjerte, nyrer etc. forekommer.

Diagnosen stilles helst etter påvisning av ormen (voksne loa loa-ormer eller mikrofilarier), men ofte må man nøye seg med den kliniske diagnosen. Noen ganger stilles diagnosen etter observasjon av ormer som vandrer under øyets bindehinne (konjunktiva).

I behandlingen bruker man legemidlene dietylkarbamazin eller ivermectin. Ukentlige doser av dietylkarbamazin kan også forebygge sykdomsutbrudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.