loiasis

Artikkelstart

Loiasis er en infeksjonssykdom som skyldes rundormen Loa loa, og som overføres med klegg (Chrysops). Den regnes til en gruppe tropesykdommer som kalles filariasis eller filarioser.

Faktaboks

Uttale
loˈiasis
Etymologi
av angolansk loa loa, ‘trådtynn snyltemark’, og gresk -iasis, ‘tilstand, sykdom’

Utbredelse

Sykdommen finnes kun i begrensede områder i Vest-Afrika. I Norge ser vi loiasis en sjelden gang hos personer som har bodd i disse områdene i lengre tid, for eksempel misjonærer.

Sykdomsbilde

Ormen kryper under huden, og sykdomsbildet preges av hudhevelser som kan være røde, kløende og smertefulle, ofte i nærheten av ledd. Loiasis er vanligvis ingen alvorlig sykdom, men plagene kan komme igjen i mange år, og alvorlige manifestasjoner kan forekomme blant annet i hjernen, hjertet eller nyrene.

Diagnose

Diagnosen stilles helst etter påvisning av ormen (voksne loa loa-ormer eller mikrofilarier), men ofte må man nøye seg med den kliniske diagnosen. Noen ganger stilles diagnosen etter observasjon av ormer som vandrer under øyets bindehinne (konjunktiva).

Behandling

I behandlingen bruker man legemidlene dietylkarbamazin eller ivermectin. Ukentlige doser av dietylkarbamazin kan også forebygge sykdomsutbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg