Loiasis er en infeksjonssykdom, som skyldes rundormen Loa loa, og som overføres med klegg (Chrysops). Den regnes til en gruppe tropesykdommer som kalles filariasis

Sykdommen finnes kun i begrensede områder i Vest-Afrika. I Norge ser vi loiasis en sjelden gang hos personer som har bodd i disse områdene i lengre tid, for eksempel misjonærer.

Ormen kryper under huden, og sykdomsbildet preges av hudhevelser, som kan være røde, kløende og smertefulle, ofte i nærheten av ledd. Loiasis er vanligvis ingen alvorlig sykdom, men plagene kan komme igjen i mange år, og alvorlige manifestasjoner i hjerne, hjerte, nyrer etc. forekommer.

Diagnosen stilles helst etter påvisning av ormen (voksne loa loa-ormer eller mikrofilarier), men ofte må man nøye seg med den kliniske diagnosen. Noen ganger stilles diagnosen etter observasjon av ormer som vandrer under øyets bindehinne (konjunktiva).

I behandlingen bruker man legemidlene dietylkarbamazin eller ivermectin. Ukentlige doser av dietylkarbamazin kan også forebygge sykdomsutbrudd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.