loiasis

Loiasis er en infeksjonssykdom som skyldes rundormen Loa loa, og som overføres med klegg (Chrysops). Den regnes til en gruppe tropesykdommer som kalles filariasis eller filarioser.

Faktaboks

uttale:
loˈiasis
etymologi:
av angolansk loa loa, ‘trådtynn snyltemark’, og gresk -iasis, ‘tilstand, sykdom’

Utbredelse

Sykdommen finnes kun i begrensede områder i Vest-Afrika. I Norge ser vi loiasis en sjelden gang hos personer som har bodd i disse områdene i lengre tid, for eksempel misjonærer.

Sykdomsbilde

Ormen kryper under huden, og sykdomsbildet preges av hudhevelser som kan være røde, kløende og smertefulle, ofte i nærheten av ledd. Loiasis er vanligvis ingen alvorlig sykdom, men plagene kan komme igjen i mange år, og alvorlige manifestasjoner kan forekomme blant annet i hjernen, hjertet eller nyrene.

Diagnose

Diagnosen stilles helst etter påvisning av ormen (voksne loa loa-ormer eller mikrofilarier), men ofte må man nøye seg med den kliniske diagnosen. Noen ganger stilles diagnosen etter observasjon av ormer som vandrer under øyets bindehinne (konjunktiva).

Behandling

I behandlingen bruker man legemidlene dietylkarbamazin eller ivermectin. Ukentlige doser av dietylkarbamazin kan også forebygge sykdomsutbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg