fosterasfyksi

Artikkelstart

Fosterasfyksi er en tilstand hvor et foster får for lite oksygen, og dernest, som et resultat av dette, får forandringer i blodets pH (surhetsgrad) og innhold av karbondioksid og bikarbonat.

Asfyksi kan oppstå når som helst i svangerskapet som et resultat av svikt i gassutvekslingen over morkaken. Det kan også oppstå under fødselen, særlig hos et foster der reservekapasiteten for gassutveksling over morkaken ikke er tilstrekkelig til å kompensere for den nedsatte gassutvekslingen som oppstår normalt under hver ri. Uttalte grader av asfyksi, særlig hvis det varer lenge, kan gi hjerneskade hos barnet.

Fosterasfyksi ytrer seg ofte som karakteristiske forandringer i fosterets pulsfrekvens. Registrering av denne frekvensen, som gjøres ved CTG (kardiotokografi), brukes derfor svært mye som fosterovervåking. En normal CTG-registrering er et godt mål på at det ikke er fosterasfyksi. Det som kan være problematisk med slike registreringer, er at de relativt ofte er falskt positive, det vil si at et helt normalt foster kan ha forandringer i pulsfrekvensen som ikke kan skilles fra asfyksiforandringene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg