Fotofobi er det samme som lysskyhet eller lysømfintlighet, altså at lys oppfattes som plagsomt eller direkte smertefullt.

Faktaboks

Uttale
fotofobˈi
Etymologi
av gresk fos, ‘lys’, og fobos, ‘frykt’

Blending

Den vanligste formen for lysskyhet er å føle seg blendet. I de flest tilfeller skyldes dette uklarheter som lyset treffer på vei inn i øyet, for eksempel uklarheter i øyets hornhinne eller linse. Da blir lysstrålene brutt eller avbøyd, slik at de treffer et større netthinneområde med ujevn styrke. En lignende blendingssituasjon oppstår hos en bilfører når sollys eller lys fra møtende biler blir spredt av smuss eller uklarheter i frontruta på bilen.

Manglende pigmentering inne i øyet, en svært stor pupill eller defekter i øyets regnbuehinne kan også gi blending, fordi en for stor lysmengde treffer netthinnen. Avhengig av graden av blending blir skarpsynet noe redusert i kortere eller lengre tid etter blendingen.

Lysømfintlighet

Hvis lys som treffer øyet medfører tydelig smerte, kalles dette gjerne lysømfintlighet. Dette kan tyde på at øyet har en betennelse eller en infeksjon, oftest i fremre del av øyet og vanligst i form av en regnbuehinnebetennelse.

Lysømfintlighet kan også være betydelig ved migrene og ved hjernehinnebetennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg