fullbårenhetstegn

Artikkelstart

Fullbårenhetstegn er tegn som tyder på at et nyfødt barn har gjennomgått den utviklingen som et svangerskap av normal varighet medfører, og altså ikke er for tidlig født, prematurt.

Tegn

Fra barnets ytre er det vanskelig å slutte noe helt sikkert om den indre utviklingen som er av betydning for barnets levemuligheter. Den viktigste enkeltfaktor er trolig vekten.

Et fullbårent barn veier normalt mellom 3000 og 4000 gram og er 50 til 52 centimeter langt, kranieknoklene er faste, huden er lyserød og glatt. Behåringen som sees i slutten av fostermånedene, lanugo, er borte (men skuldrer og hofter kan være noe lodne). Fingerneglene er harde (forhornede) og rager frem med en fri rand.

Hos gutter er begge testiklene vandret fra bukhulen ned i pungen (dette tegnet mangler i mange tilfeller), og hos jenter er gjerne de indre kjønnslepper dekket av de ytre.

Usikkerhet

Selv om alle nevnte tegn er til stede, kan svangerskapet ha vært opptil 14 dager kortere enn de 280 dagene som er den gjennomsnittlige varighet (regnet fra siste menstruasjons begynnelse). Selv om flere av tegnene mangler, kan barnet være født etter et svangerskap av gjennomsnittlig varighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg