Fullbårenhetstegn er tegn som tyder på at et nyfødt barn har gjennomgått den utviklingen som et svangerskap av normal varighet medfører, og at barnet altså ikke er for tidlig født, prematurt.

Tegn

Fra barnets ytre er det vanskelig å slutte noe helt sikkert om den indre utviklingen som er av betydning for barnets levemuligheter. Den viktigste enkeltfaktoren er trolig vekten.

Et fullbårent barn veier normalt mellom 3000 og 4000 gram og er 50 til 52 centimeter langt, kranieknoklene er faste, huden er lyserød og glatt. Behåringen som sees i slutten av fostermånedene, lanugo, er borte (men skuldrer og hofter kan være noe lodne). Fingerneglene er harde (forhornede) og rager fram med en fri rand. Ørebrusken er fast, og brystkjertlene kan kjennes tydelig.

Hos gutter er begge testiklene vandret fra bukhulen ned i pungen (dette tegnet mangler i mange tilfeller).

Usikkerhet

Selv om alle de nevnte tegnene er til stede, kan svangerskapet ha vært opptil 14 dager kortere enn de 280 dagene som er den gjennomsnittlige varighet (regnet fra siste menstruasjons begynnelse). Selv om flere av tegnene mangler, kan barnet være født etter et svangerskap av gjennomsnittlig varighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg