Gallefargestoffer er fargestoffer som farger gallen gul (gulbrun til gulgrønn). De dannes gjennom omvandling av de røde blodcellenes fargestoff, hemoglobin. Man antok tidligere at denne omvandling bare fant sted i leveren, men den er påvist også i andre organer.

Hos et voksent menneske nedbrytes daglig om lag 6 gram hemoglobin, hvilket gir opphav til 0,2 gram gallefargestoffer.

Bilirubin

Det viktigste gallefargestoffet er bilirubin. Det er et rødbrunt stoff som bundet til kalk også finnes i visse gallesteiner. I ren tilstand danner bilirubin røde krystaller som ikke løses i rent vann, men som kan løses baser ettersom det er en svak syre. Bilirubin har en svært stor fargeevne. I høye konsentrasjoner er bilirubin giftig og kan forårsake hjerneskade og døvhet, spesielt hos nyfødte som på grunn av sykdom får sterk gulsott (se gulsott hos nyfødte). I leveren blir bilirubinet koblet til glukuronsyre og omdannet til vannløselig, ikke-giftig konjugert bilirubin, som skilles ut i gallen.

Biliverdin

Et annet gallefargestoff er biliverdin, et grønt oksidasjonsprodukt av bilirubin. Det finnes i gallen hos mennesker og de fleste dyr, men i mindre mengde enn bilirubin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg