Glinider er en gruppe legemidler som brukes i behandling av diabetes type 2. De virker ved å øke insulinfrisettingen fra bukspyttkjertelen.

Eksempel på legemidler som tilhører denne gruppen er repaglinid (NovoNorm).

Virkning

Glinider virker ved å hemme kaliumkanalene i de insulinproduserende betacellene i bukspyttkjertelen. Dette får spenningsstyrte kalsiumkanaler til å åpne seg slik at kalsium strømmer inn i cellene og setter i gang utskillelsen av insulin. Det økte nivået av insulin i blodet bidrar til å senke blodsukkeret.

Glinider skal tas før et måltid. Effekten inntrer raskt (15–30 min) og varer gjennom hele måltidet. Virkningen avhenger av at en viss insulinproduksjon er bevart. På grunn av den korte varigheten et det lav fare for å få lavt blodsukker (hypoglykemi).

Bruk

Glindier brukes for å oppnå blodsukkerkontroll hos pasienter med diabetes type 2 hvor kostregulering, fysisk aktivitet og vektreduksjon ikke har vært tilstrekkelig. De brukes for å unngå for høyt blodsukker (hyperglykemi) etter måltid. Glinider kan kombineres med metformin.

Forsiktighetsregler

Glinider kan gi lavt blodsukker (hypoglykemi). Risikoen for dette kan øke ved samtidig bruk av metformin.

Les mer i Store norske leksikon 

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg