Hakeorminfeksjon, infeksjon med hakeormene Ancylostoma duodenale (se også ankylostomiasis) og Necator americanus. Hakeormsinfeksjon er utbredt i Afrika, Asia, store deler av Amerika, samt omkring østlige del av Middelhavet. En regner med at omkring 1 milliard mennesker er infisert med hakeorm. I Norge ser vi av og til hakeorminfeksjoner hos personer, inklusive adoptivbarn, som har bodd (og gått barfot) i u-land.

Infeksjonsmåten er at hakeormlarver penetrerer huden ved barfotgang. Fra huden går larven via blodbanen til lungene, hvor den opphostes og svelges og blir til voksen orm i tynntarmen.

Symptomene er som regel sparsomme, men er det mange ormer i tarmen, kan pasienten få diaré og også jernmangelanemi fordi ormen suger blod fra tarmtottene.

Diagnosen stilles ved påvisning av egg i avføringen. Effektive medisiner finnes, men i endemiske områder er reinfeksjon vanlig.

Mennesket kan også bli infisert med hundens eller kattens hakeorm, som lager ganger i huden og forårsaker intens kløe. Tilstanden, som benevnes «creeping eruption» eller «kutan larva migrans», sees ikke sjelden hos nordmenn som har gått barfot eller ligget på ormen i tropiske eller subtropiske strøk. Også denne form for hakeorminfeksjon kan mest effektivt og enklest behandles med tabletter.

Se også innvollsorminfeksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.