hakeorminfeksjon

Hakeorminfeksjon, infeksjon med hakeormene Ancylostoma duodenale (se også ankylostomiasis) og Necator americanus. Hakeormsinfeksjon er utbredt i Afrika, Asia, store deler av Amerika, samt omkring østlige del av Middelhavet. En regner med at omkring 1 milliard mennesker er infisert med hakeorm. I Norge ser vi av og til hakeorminfeksjoner hos personer, inklusive adoptivbarn, som har bodd (og gått barfot) i u-land.

Årsak

Infeksjonsmåten er at hakeormlarver penetrerer huden ved barfotgang. Fra huden går larven via blodbanen til lungene, hvor den opphostes og svelges og blir til voksen orm i tynntarmen.

Symptomene

Symptomene er som regel sparsomme, men er det mange ormer i tarmen, kan pasienten få diaré og også jernmangelanemi fordi ormen suger blod fra tarmtottene.

Diagnosen

Diagnosen stilles ved påvisning av egg i avføringen. Effektive medisiner finnes, men i endemiske områder er reinfeksjon vanlig.

Mennesket kan også bli infisert med hundens eller kattens hakeorm, som lager ganger i huden og forårsaker intens kløe. Tilstanden, som benevnes «creeping eruption» eller «kutan larva migrans», sees ikke sjelden hos nordmenn som har gått barfot eller ligget på ormen i tropiske eller subtropiske strøk. Også denne form for hakeorminfeksjon kan mest effektivt og enklest behandles med tabletter.

Se også innvollsorminfeksjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg