hakeorminfeksjon

Hakeormlarve
Av /Center for Disease Control (CDC).

Artikkelstart

Hakeorminfeksjon er infeksjon med hakeormene Ancylostoma duodenale (ankylostomiasis) og Necator americanus. Hakeormsinfeksjon er utbredt i Afrika, Asia, store deler av Amerika, samt omkring østlige del av Middelhavet. En regner med at omkring 1 milliard mennesker er infisert med hakeorm. I Norge ser vi av og til hakeorminfeksjoner hos personer, inklusive adoptivbarn, som har bodd (og gått barfot) i utviklingsland.

Årsak

Ormene kommer inn i nye verter ved at hakeormlarver penetrerer huden ved barfotgang. Fra huden går larven via blodbanen til lungene, hvor den opphostes og svelges og blir til voksen orm i tynntarmen.

Symptomer

Symptomene er som regel sparsomme, men er det mange ormer i tarmen, kan pasienten få diaré og også jernmangelanemi fordi ormen suger blod fra tarmtottene.

Diagnose

Diagnosen stilles ved påvisning av egg i avføringen. Effektive legemidler finnes, men i endemiske områder er reinfeksjon vanlig.

Mennesket kan også bli infisert med hundens eller kattens hakeorm, som lager ganger i huden og forårsaker intens kløe. Tilstanden, som kalles «creeping eruption» eller «kutan larva migrans», sees ikke sjelden hos nordmenn som har gått barfot eller ligget på ormen i tropiske eller subtropiske strøk. Også denne formen for hakeorminfeksjon kan mest effektivt og enklest behandles med tabletter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg