tarmblødning

Hemoroide.

Hemoroide. Indre og ytre hemoroider er utvidete blodkar som buker ut i slimhinnen.

Av /KF-arkiv ※.
Tykktarmskreft.

Tykktarmskreft. Varianter av polypper skjematisk fremstilt. En polypp er frembuking fra en epitelkledd overflate og kan sees med det blotte øyet. Bak en polypp kan det skjule seg forskjellige patologiske prosesser. Eksemplene viser skjematisk ulike varianter av polypper i mage-tarm-slimhinnen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Tarmblødning er indre blødning fra tynntarm eller tykktarm. Tarmblødning kan innebære alt fra periodevis sivblødning uten betydning, til livstruende tilstander med svært akutt blødning.

De hyppigste årsakene til tarmblødning er hemoroider, tarmkatarr (ulcerøs kolitt) og svulster. Magesår kan også gi tarmblødning, men da ofte kombinert med blodig oppkast.

Blodet kommer ut sammen med avføringen. Det kan enten komme i form av friskt blod, eller som bekfarget, tjæreaktig avføring kalt melena. Rødt blod sees særlig ved blødninger i nedre del av tykktarmen, mens blødning lenger opp i tarmen vanligvis gir sortfarget avføring.

Årsaker

Den vanligste årsaken til tarmblødninger er hemoroider, noe som vanligvis gir striper med rødt blod på avføringen, særlig hvis den er hard og man må presse på for å få den ut. En viktig årsak til tarmblødninger er imidlertid polypper eller tykktarmskreft som ofte kan blø. Andre sjeldnere årsaker er blødning fra divertikler, fra karnøster i slimhinnen (angiodysplasi), eller ulike former for tarmbetennelse som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom.

Diagnostikk

Blod i avføringen er et viktig tegn som man alltid skal ta alvorlig, da det kan være et tegn på tarmkreft. Det kan være vanskelig å oppdage små blødninger, selv om avføringen ofte vil være noe mørkere enn ellers. Legen kan undersøke om blodprosenten er falt og påvise svært små mengder blod i avføringsprøver.

Ved dokumentert blødning må man ofte gå videre med en tykktarmsundersøkelse, enten røntgenundersøkelse eller koloskopi. Hvis man finner blod i avføringen, kan det ofte også være aktuelt å undersøke øvre del av fordøyelseskanalen med tanke på for eksempel spiserørsbetennelse med blødning eller magesår.

Behandling

Mange tarmblødninger kan behandles med endoskopi, det vil si uten operasjon. Ved blødning fra ett enkelt utgangspunkt kan legen injisere et stoff som får blødningen til å stoppe, eller sette på en strikk eller et metallklips. Ved diffuse blødninger kan medikamenter hjelpe, men av og til må man operere og fjerne det tarmavsnittet som blør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg