Flerorgansvikt er dysfunksjon eller funksjonssvikt av to eller flere organsystemer. Internasjonalt brukes betegnelsen multiple organ dysfunction syndrome (MODS). Tidligere benyttet en uttrykket multiple organ failure (MOF). Betegnelsen flerorgansvikt henger igjen herfra, men den bør erstattes med for eksempel flerorgandysfunksjon for å få frem at det ved denne tilstanden ikke alltid er en fullstendig svikt i organene.

Tilstanden sees oftest hos pasienter ved intensivavdelinger. Den forekommer i alle aldersgrupper.

Tilstanden kan opptre etter alvorlige skader, brannskader, infeksjoner og store operasjoner. En mulig mekanisme er at tarmen er en slags motor for utvikling av flerorgansvikt.

Hvis tarmen får tilført for lite oksygen, kan den bli skadet. Bakterier som normalt finnes inne i tarmen, kan lekke ut gjennom tarmveggen til systemkretsløpet og gi skader i fjerntliggende organer. Fra tarmveggen vil det frigjøres en lang rekke skadelige stoffer (mediatorer) som kan ha hemmende effekt på andre organer. Andre mekanismer kan være at mediatorer som frigjøres fra skadet vev, følger blodstrømmen rundt i kroppen og påvirker de små karene på en slik måte at oksygenforsyningen nedsettes (betennelsesforandringer, mikrotrombosering). Ved alvorlige blodforgiftning (sepsis) kan organsvikt også skyldes at cellenes evne til å utnytte oksygen blir nedsatt.

Dødeligheten er høy ved flerorgansvikt. Jo flere organer som skades, desto høyere er dødeligheten; svikt av tre organer ga en dødelighet på om lag 50 prosent i en pasientpopulasjon hvor alle aldere og sykdomsgrupper var representert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.