Hemokromatose er en tilstand kjennetegnet ved unormalt store jernlagre i kroppen. Vårt vanlige jernbehov er ett til to milligram daglig, og kroppen har ikke noen mekanisme for aktiv utskillelse av jern.
Jernopphopning i kroppen kan skyldes en arvelig tilstand (primær hemokromatose) eller forårsakes av langvarig inntak av jerntabletter, av alkoholmisbruk eller at man har fått mange blodtransfusjoner (en pose blod inneholder 200–250 milligram jern). Da kalles tilstanden sekundær hemokromatose eller hemosiderose.
Arvelig hemokromatose er mest vanlig. I over 80 prosent av tilfellene finner man da en spesiell mutasjon som kalles C282Y. Denne mutasjonen finnes bare i den såkalte kaukasiske («hvite») befolkning. Man må ha arvet sykdomsanlegget fra begge foreldre for å kunne bli syk, men selv om dette er tilfelle, er det langt fra sikkert at man får symptomer.
I Norge har 0,7 prosent av befolkningen arvet denne mutasjonen fra begge foreldrene (recessiv arvegang) og er altså homozygote for hemokromatose. Risikoen ved å være homozygot har vært overvurdert. Kun 25 prosent av kvinnene og 30 prosent av mennene med homozygot C282Y-mutasjon har forhøyet verdi for jernlagermarkøren ferritin, og bare et lite mindretall (to til fem prosent) får alvorlig jernavleiring selv om de ikke behandles. Homozygote personer har ikke reduserte leveutsikter sammenlignet med befolkningen forøvrig, og skal ikke kalles pasienter hvis det ikke er påvist skadelig jernavleiring.
Sykdommen skyldes at det i tynntarmen tas opp for mye jern fra maten. Over mange år kan dette føre til vevsskadelig jerndeponering i flere organer, mest typisk i leveren, men også i bukspyttkjertlen (pancreas), i hjertet, i gonadene og i hypofysen.
De vanligste symptomene på hemokromatose er kronisk tretthet og leddsmerter. Menn med hemokromatose kan få potensproblemer, og både kvinner og menn kan få økt hudpigmentering. Dette er imidlertid uspesifikke tegn, og er ikke hyppigere hos personer homozygote for C282Y enn i en kontrollpopulasjon. De få (under fem prosent) av de homozygote som har skadelig jernavleiring er imidlertid utsatt for å få levercirrhose, insulinkrevende diabetes, hjertesvikt, leddbetennelse (artritt), økt hudpigmentering og sviktende produksjon av kjønnshormoner. Det er derfor viktig å tenke på muligheten av hemokromatose ved uspesifikke symptomer og tegn.
For å stille en korrekt diagnose er det nødvendig med noen enkle blodprøver: s-transferrinmetning og s-ferritin (s = serum). Konsentrasjonen av leverenzymer i blod kan gi informasjon om leverens tilstand. Hvis blodprøvene er unormale, kan diagnosen bekreftes ved gentest, en blodprøve som viser om man har arveanlegg for hemokromatose.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.