Hetekramper er smertefulle muskelkramper som typisk oppstår i muskulaturen i armer, mage og legger i forbindelse med større fysisk aktivitet i varme. Hetekramper skyldes uttalt tap av salter og væske gjennom svetting.

Årsak

Særlig vil tap av natrium, klorid og kalium medføre en forskyvning i vevsvæskens normale sammensetning av mineraler og salter (se elektrolyttforstyrrelser). Denne «ubalansen» i elektrolyttsammensetningen i vevsvæsken, kombinert med «sliten» muskulatur, kan påvirke muskulaturens normale mekanismer for sammentrekning og utløse slike kramper.

Behandling

Hetekramper er ikke det samme som epileptiske kramper, og skiller seg fra dette ved situasjonen muskelkrampene oppstår, utbredelsen av kramper vil være annerledes og personen vil typisk være våken og kommuniserende ved hetekramper. Hetekramper er heller ikke det samme som heteslag, hvor forhøyet kroppstemperatur er hovedproblemet. Ved tvil om krampene er hetekramper, er epileptiske eller personen har heteslag må man ringe 113 og ellers følge vanlige prinsipper for førstehjelp.

Ved hetekramper bør personen avbryte fysisk aktivitet, kjøles ned og drikke sportsdrikk eller saltholdige væske. Om ikke krampene gir seg i løpet av en times tid eller det tilkommer andre symptomer bør man vurderes av lege.

Hetekramper kan best forebygges ved å drikke sportsdrikk eller saltholdige væsker i forbindelse med større fysisk aktivitet, spesielt i varme. Drikker man kun vann vil ikke dette kompensere for det ekstra tapet av elektrolytter i svetten, som kan disponere for hetekramper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg