Hjerneskade er en organisk betinget funksjonssvikt i hjernen. Skaden er oftest strukturell, det vil si anatomisk, og dette fører til en funksjonell svekkelse.

Hjerneskader kan skyldes en rekke ytre faktorer som for eksempel hodeskader, oksygenmangel, rusmidler, infeksjoner i sentralnervesystemet, hjerneslag, nevrologiske sykdommer, hjernesvulster eller komplikasjoner til medisinsk behandling. Hjerneskader kan også komme av medfødte faktorer som genetiske sykdommer og fødselskomplikasjoner.

Fødselskomplikasjoner eller utviklingsforstyrrelser som i løpet av de to første leveår resulterer i en strukturell og funksjonell hjerneskade, kalles cerebral parese. Hjerneskader som oppstår senere i livet kalles gjerne ervervede hjerneskader.

Den strukturelle skaden og funksjonssvikten ved en hjerneskade kan være lokal eller mer global, og dermed kan den manifestere seg på forskjellige måter. Det kan for eksempel være svekkelse av en eller noen få av hjernens funksjoner, som lammelser, talevansker eller balanseforstyrrelser, eller en mer omfattende intellektuell og fysisk funksjonssvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg