Hostestillende midler, antitussiva, er legemidler som virker dempende på hoste. Mange av disse er morfinlignende stoffer, som virker ved å hemme hostesenteret i hjernen. Man inndeler gjerne hostemidler i hostestillende midler og i slimløsende midler.

Faktaboks

Også kjent som

antitussiva

Bruk

Hostestillende midler kan brukes ved akutt tørrhoste, men det bør ikke brukes lenger enn én uke. Det bør heller ikke brukes av små barn, eller de som har kroniske lidelser hvor slim må hostes opp. Tabletter er bedre egnet enn mikstur for å forhindre feildosering.

Ulike preparater

Med unntak av noskapin, er legemidlene innenfor denne gruppen avhengighetsskapende. Dette er blant annet legemidler som inneholder etylmorfin (handelsnavn Cosylan), kodein og hydrokodon.

Noskapin

Noskapin er reseptfritt, da det ikke har de samme rusgivende egenskapene som de andre legemidlene i samme gruppe. Det har en svakere hostedempende effekt, men det bør likevel prøves før andre legemidler i samme gruppe. Det bør ikke brukes samtidig med det blodfortynnende medikamentet warfarin (Marevan).

Morfinlignende legemidler

Etylmorfin (Cosylan), kodein og hydrokodon kan virke dempende på sentralnervesystemet, noe som kan påvirke fysiske og mentale evner. Derfor bør man ikke kjøre bil når man inntar disse legemidlene. Alle disse midlene kan gi døsighet, forstoppelse, kvalme, brekninger, svimmelhet og respirasjonsdemping som bivirkninger. Preparatet Cosylan er tilsatt sagradabarkekstrakt for å motvirke den forstoppende effekten av etylmorfin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg