Hostestillende midler, antitussiva, er legemidler som virker dempende på hoste. Mange av disse er morfinlignende stoffer, som virker ved å hemme hostesenteret i hjernen. Man inndeler gjerne hostemidler i hostestillende midler og i slimløsende midler.

Hostestillende midler kan brukes ved akutt tørrhoste, men det bør ikke brukes lenger enn én uke. Det bør heller ikke brukes av små barn, eller de som har kroniske lidelser hvor slim må hostes opp. Tabletter er bedre egnet enn mikstur for å forhindre feildosering. 

Med unntak av noskapin, er legemidlene innenfor denne gruppen avhengighetsskapende. Dette er blant annet legemidler som inneholder etylmorfin (handelsnavn Cosylan), kodein og hydrokodon.

Noskapin er reseptfritt, da det ikke har de samme narkotiske egenskapene som de andre legemidlene i samme gruppe. Det har en svakere hostedempende effekt, men det bør likevel prøves før andre legemidler i samme gruppe. Det bør ikke brukes samtidig med det blodfortynnende medikamentet warfarin (Marevan).

Etylmorfin (Cosylan), kodein og hydrokodon kan virke dempende på sentralnervesystemet, noe som kan påvirke fysiske og mentale evner. Derfor bør man ikke kjøre bil når man inntar disse legemidlene. Alle disse midlene kan gi døsighet, forstoppelse, kvalme, brekninger, svimmelhet og respirasjonsdemping som bivirkninger. Preparatet Cosylan er tilsatt sagradabarkekstrakt for å motvirke den forstoppende effekten av etylmorfin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.