Råd
Råd
Av .

Hoste er en refleksmekanisme som spiller en viktig rolle i luftveienes og lungenes forsvarssystem mot fremmedlegemer og infeksjoner. I strupen, luftrøret og bronkiene fins det nerveender med spesialiserte reseptorer. Når disse stimuleres, sender de et signal om å trekke pusten dypt inn, for deretter å presse luften ut av lungene ved hjelp av musklene i mellomgulvet og brystkassen. Dette presset av luft skjer mot lukket strupe, slik at det bygges opp et høyt lufttrykk i brystkassen før strupen åpnes og slipper ut en kraftig luftstrøm som fører slim fra bronkialtreet opp mot munnhulen.

Faktaboks

Også kjent som

tussis

Hoste er et karakteristisk trekk ved en rekke sykdommer i lungene og luftveiene, blant annet lungebetennelse, bronkitt, astma, lungekreft, tuberkulose og bronkiektasier. Hosten kan være tørr, det vil si at man ikke hoster opp slim. Tørrhoste kan man blant annet se i tidlig fase ved virusinfeksjoner, som influensa. Produktiv hoste innbærer at man hoster opp slim, kalt ekspektorat. Dette kan man blant annet se ved kronisk bronkitt og lungebetennelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg