Hudtransplantasjon er overføring av hud fra et område med frisk hud til et område med skadet hud. Den transplanterte huden tas vanligvis fra et friskt hudområde hos samme pasient, og kalles da en autotransplantasjon (se autologe transplantasjoner). Fordi det bare transplanteres med en svært tynn hudbit, vil frisk hud vokse ut igjen på stedet hvor hudbiten tas fra. Ved autolog transplantasjon er giver og mottaker samme individ slik at immundempende behandling ikke er nødvendig. Hudtransplantasjon benyttes ofte ved behandling av brannskader og etter fjerning av hudkreft.

Ved mer omfattende skader av huden kan autotransplantasjon være utilstrekkelig. I noen tilfeller prøver man da midlertidig å dekke det skadede hudområdet med hud fra en avdød donor (allotransplantasjon) eller i mer sjeldne tilfeller med hud fra dyr (xenotransplantasjon). Slike hudtransplantasjoner er ment bare å være en midlertidig dekning av det skadede hudområdet for å hindre stort væsketap og beskytte såret inntil det kan dekkes med pasientens egen hud senere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg