Hypofysær apopleksi er en sjelden, akutt tilstand med hodepine og eventuelt synsfeltutfall på grunn av blødning i hypofysen – oftest hos pasienter med hypofysesvulst.

Faktaboks

Uttale
hypofysˈær apopleksˈi

Symptomer

Hypofysær apopleksi presenterer seg som regel med en akutt oppstått hodepine, ofte med synsfeltutfall, og eventuelt også redusert skarpsyn. Dersom blødningen også utøver trykk på øyets bevegelsesnerve (tredje hjernenerve) kan pasienten få dobbeltsyn på grunn av lammelse av en eller flere øyemuskler (oftalmoplegi). Blødningen fører ofte til hypofysesvikt som kan gi akutte symptomer med kvalme og slapphet.

Behandling

Ved påvirkning av synfelt, skarpsyn eller ved nevrologiske utfall (dobbeltsyn), vil man som regel forsøke å avlaste trykket med en operasjon. En operasjon på hypofysen vil vanligvis skje gjennom nesen, såkalt trans-sfenoidalt inngrep.

De fleste pasientene som har hatt hypofysær apopleksi vil utvikle varig hypofysesvikt og må ha hormonell erstatningsbehandling resten av livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg