Akromegali er en sykdom som skyldes produksjon av for mye veksthormon i hypofysens forlapp.
akromegali

Akromegali. Ved akromegali produseres for mye veksthormon. Veksthormon virker normalt på lengdeveksten hos barn ved å stimulere bruskceller i bestemte vekstsoner (epifyseskiver) i de lange rørknoklene. Aktiviteten styres direkte av veksthormon fra hypofysen og av insulinlignende vekstfaktor type 1 (IGF-1) som dannes i leveren og lokalt i det voksende vevet under veksthormonstimulasjon.
Forekomst
Sykdommen er sjelden, og i Norge oppdages 15 til 25 nye tilfeller per år.
Årsaker
Den økte produksjonen av veksthormon i hypofysen skyldes en svulstdannelse.
Symptomer
Akromegali ytrer seg ved tretthet, slapphet, hodepine, leddsmerter og stivhet i muskulaturen, men det mest fremtredende er vekst av visse deler av skjelettet. Ansiktstrekkene blir grovere, nesen bredere, haken og underkjeven mer fremtredende, hendene og føttene bredere. Innvollsorganene og kjønnsorganene vokser, huden blir grov, stemmen ofte hes på grunn av vekst av stemmebåndene.
Akromegali utvikler seg over en årrekke, og diagnosen er derfor vanskelig å stille i tidlig stadium av sykdommen. Det første pasienten merker er som regel at gifteringen blir for trang og at sko- og hanskenummer øker. Svulsten kan gi trykksymptomer som hodepine og synsutfall.
Diagnostikk
Diagnosen bekreftes ved påvisning av økte konsentrasjoner av veksthormon og insulinlignende vekstfaktor type 1 (IGF1) i blodet. MR benyttes for å kartlegge svulstens plassering og omfang.
Behandling
Akromegali ble tidligere behandlet med røntgenbestråling, men i dag anvendes operativ behandling (transsfenoidal hypofysektomi), av og til forbundet med innleggelse av radioaktive substanser i hypofysen slik at hormonproduksjonen opphører.
Hvis operasjon av en eller annen grunn ikke kan benyttes eller ikke har ført til tilfredsstillende resultat, kan veksthormonhemmende substanser brukes subkutant i form av somatostatinanaloger.
Behandling med dopamin-agonister (bromokriptin) og medikament som blokkerer veksthormonreseptor, er også et alternativ. Strålebehandling av svulsten benyttes sjelden i Norge.
Ved vellykket behandling av akromegali går bløtdelsforandringene tilbake, men skjelettforandringene består.
Hvis sykdommen begynner i ung alder, oppstår gigantisme.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.