Inhalator
Inhalator
Av /Shutterstock.

Inhalasjonsveiledning er veiledning i bruk av inhalasjonsmedisin. Målet med tjenesten er å bidra til at pasienter med astma og kols oppnår god sykdomskontroll og sikre riktig bruk av inhalatoren for å få fullt utbytte av medisinene. Tjenesten er offentlig finansiert, og tilbys alle som bruker inhalasjonsmedisiner ved astma eller kols. Pasientene betaler ingen egenandel og tjenesten er tilgjengelig i alle apotek i Norge. Pasienten får en personlig veiledning av en farmasøyt.

Inhalasjonsveiledning er spesielt nyttig for nye brukere, om man er usikker på inhalasjonsteknikken eller ikke opplever så god effekt av medisinen. Barn og eldre kan ha spesielt god nytte av veiledning.

Beskrivelse av tjenesten

Inhalasjonsveiledning kan gis dersom pasienten ønsker det. Lege eller apotekansatt kan også henvise til tjenesten.

Tjenesten går ut på at pasienten viser inhalasjonsteknikken sin og får råd dersom inhalasjonsteknikken kan forbedres. Farmasøyten kan demonstrere riktig inhalasjonsteknikk, gi praktisk informasjon om inhalatoren, oppbevaring og rengjøring, samt hvordan brukeren kan se om inhalatoren er tom. Farmasøyten skal også forsikre seg om at pasienten har forståelse for når og hvordan inhalasjonsmedisinene skal tas.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg