inhalasjonsveiledning

Inhalasjonsveiledning er veiledning i bruk av inhalasjonsmedisin. Tjensten er offentlig finansiert, og tilbys alle som bruker inhalasjonsmedisiner ved astma eller kols. Pasientene betaler ingen egenandel og tjenesten er tilgjengelig i alle apotek i Norge. Tjenesten går ut på at pasienten får en personlig veiledning av en farmasøyt, der veiledningen vil ta i underkant av ti minutter.

Inhalasjonsveiledning er spesielt nyttig for nye brukere, eksisterende brukere som er usikre på inhalasjonsteknikken eller dersom brukeren ikke opplever så god effekt av medisinen, samt foreldre og pårørende til barn med inhalasjonsmedisin.

Målet med tjenesten er å bidra til at astma- og kolspasienter oppnår god sykdomskontroll og sikre riktig bruk av inhalatoren for å få fullt utbytte av inhalasjonsmedisinene.

Beskrivelse av tjenesten

Inhalasjonsveiledning kan gis dersom pasienten ønsker det. Lege eller apotekansatt kan også henvise til tjenesten.

Tjenesten går ut på at pasienten viser inhalasjonsteknikken sin og får råd dersom det oppdages noe som kan forbedres. Dersom pasienten ikke har brukt inhalatoren tidligere, vil farmasøyt demonstrere riktig inhalasjonsteknikk. Farmasøyten vil også gi praktisk informasjon om inhalatoren, herunder oppbevaring og rengjøring av inhalatoren, og hvordan man kan se at inhalatoren er tom. Farmasøyten skal også forsikre seg om at pasienten har forståelse for når inhalasjonsmedisinene skal tas.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg