formaldehyd

Artikkelstart

Formaldehyd er en giftig gassart med ubehagelig stikkende lukt. Den har kjemisk formel HCHO. Formaldehyd fremstilles av metanol («tresprit») og forhandles i en 35–40 % vandig oppløsning (formalin).

Faktaboks

Også kjent som
metanal

Formaldehyd dreper alle mikro-organismer og brukes til desinfeksjon av rom og i spesielle formalinovner til desinfeksjon av gjenstander som ikke tåler autoklavering, videre i sterk fortynning som munn- og gurglevann mot munnbetennelse og (på grunn av dets garvende egenskaper) til pensling av håndflater og fotsåler for å bekjempe for sterk svetteutskillelse. Man må advare mot denne bruken av formaldehyd på hud og slimhinner. Det utvikles lett overfølsomhet (kontakteksem).

Formaldehyd anvendes en del i forbindelse med såkalte kjemiske klosetter. Det brukes til fiksering av organer og vev som skal undersøkes mikroskopisk, og til fremstilling av forskjellige former for plast (blant annet bakelitt) og tekstiler som strykefrie skjorter og sengetøy.

Overfølsomhet for stoffet er en alvorlig lidelse. Formaldehyd er en sterk gift. Ved innånding av dampene fremkalles en alvorlig luftveisirritasjon, bronkitt og lungebetennelse. Tar man den konsentrerte oppløsningen inn gjennom munnen, får man en smertefull etsing av mageslimhinnen og livstruende stoffskifteforstyrrelser. Behandlingen går ut på mageskylling og inntak av ammoniumklorid eller ammoniumacetat.

Ved eksponering for formaldehyd i luft reagerer de fleste mennesker med irritasjon av øyeslimhinner og slimhinnene i de øvre luftveier. Irritasjonseffekten øker med økende luftkonsentrasjon. Enkelte mennesker utvikler hudallergi, luftveisallergi og astmatiske reaksjoner. Mennesker som allerede er formaldehyd-allergikere, får allergiske reaksjoner og eventuelt astma allerede ved meget lave luftkonsentrasjoner eller ved hudkontakt. Det kan heller ikke utelukkes at formaldehyd øker risikoen for kreft i nese-bihulene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg