Kalorimetri, måling av energiinnhold i matvarer eller energiforbruk hos mennesker og dyr.

Energiinnholdet i matvarer måles ved at en innveid porsjon forbrennes fullstendig i et kalorimeter, der energiinnholdet beregnes ut fra temperaturstigningen under forbrenningen. Denne metoden gir alltid et litt høyere energiinnhold i maten enn kroppen faktisk klarer å utnytte, ettersom de fleste matvarer inneholder en del ufordøyelig materiale.

Det gjennomsnittlige energiinnholdet i de energigivende næringsstoffene er for karbohydrater ca. 17 kJ (4 kcal) per gram, proteiner ca. 17 kJ (4 kcal) per gram, fett ca. 37 kJ (9 kcal) per gram og for alkohol 29 kJ (7 kcal) per gram.

En voksen person med lett arbeid trenger 8000–10 000 kJ per dag. Det er store variasjoner etter alder, kjønn og aktivitet, samt rent individuelle variasjoner. Hvor mye energi en person forbruker, kan estimeres ved direkte eller indirekte kalorimetri. Direkte kalorimetri måler varmen personen avgir. Indirekte kalorimetri, som er en utbredt metode, måler oksygenmengden som forbrukes i forhold til karbondioksidmengden som dannes. Forholdet justeres etter kostholdet, og energiforbruket kan regnes ut.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.