Kalorimetri er måling av energiinnhold i matvarer eller energiforbruk hos mennesker og dyr.

Faktaboks

Uttale
kalorimetrˈi
Etymologi
av kalori og gresk metron, ‘mål’

Energiinnholdet

Energiinnholdet i matvarer måles ved at en innveid porsjon forbrennes fullstendig i et såkalt bombekalorimeter, der energiinnholdet beregnes ut fra temperaturstigningen i vannet som omgir forbrenningskammeret under forbrenningen. Denne metoden gir med andre ord et mål for matvarens brennverdi, eller bruttoenergi som enheten også kalles i ernæringssammenheng.

Andelen energi kroppen klarer å gjøre seg nytte av er alltid lavere enn bruttoverdien. I ernæringen angis matens energiinnhold som omsettelig energi. Her er den andelen energi som går tapt, hovedsakelig i form av avføring og urin, trukket fra bruttoenergiverdien.

Energigivende næringstoffer

I maten vi spiser har vi fire energigivende næringstoffer, karbohydrater, fett, proteiner og alkohol. Avhengig av hva de er bygd opp av bidrar de med ulik mengde energi ved forbrenning. Man antar at de i gjennomsnitt inneholder følgende mengde omsettelig energi:

  • Karbohydrater (i form av sukker eller stivelse) cirka 17 kJ (4 kcal) per gram
  • Proteiner cirka 17 kJ (4 kcal) per gram
  • Fett cirka 37 kJ (9 kcal) per gram
  • Alkohol 29 kJ (7 kcal) per gram

I tillegg er karbohydratet fiber beregnet til å inneholde 8 kJ (2 kcal) per gram.

Energiforbruk og beregning av energiforbruk via kalorimetri

En voksen person med lett arbeid trenger 8000–10 000 kJ per dag tilført via kosten. Behovet vil variere avhengig av alder, kjønn og aktivitet, samt individuelle variasjoner.

Kalorimetri er en metode som brukes for å beregne hvor mye energi en person forbruker. Dette kan estimeres ved to ulike metoder; direkte og indirekte kalorimetri. Indirekte kalorimetri er den metoden som er mest utbredt.

Direkte kalorimetri

Energiforbruket beregnes ved å måle varmen personen avgir.

Indirekte kalorimetri

Energiforbruket beregnes ved å måle oksygenmengden som forbrukes og karbondioksidmengden som dannes, eventuelt kombinert med måling av nitrogenutskillelse gjennom urin. Ved hjelp av disse målingene vil det være mulig å beregne hvor mye protein, fett og karbohydrater som har blitt brukt som energikilde, og dermed hvor høyt energiforbruket har vært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg