Fleksjon og ekstensjon
Fleksjon er bøying, og ekstensjon er strekking. Eventuell smerte i skulderen ved fleksjon alene er et såkalt ikke-kapsulært mønster, og kan skyldes andre strukturer enn bare kapselen alene.
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0
Ledd.

Ledd. Tegning av albueleddet (fra yttersiden og i snitt), skulderleddet og leddforbindelsene mellom krageben, skulderben og brystben.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kapsulært mønster er en beskrivelse av en karakteristisk bevegelsesinnskrenkning i det enkelte perifere ledd ved betennelse i den fibrøse kapselen, synovialhinnen eller begge (artrose, artritt).

Beskrivelsen er en gradert «liste» over tre til seks bevegelser, rangert etter den som vanskeligst kan utføres passivt på grunn av smerte eller stivhet, og slutter med den bevegelsen som lettest kan utføres. Listens begynner derfor med stillinger eller bevegelser hvor leddkapselen strammes mest, og slutter med stillinger eller bevegelser hvor fibrene i kapselen ikke strammes i samme grad, og derfor heller ikke forårsaker samme smerte.

Årsaker

Innskrenkningen kan i begynnelsen skyldes en mer eller mindre bevisst muskelsammentrekning for å unngå smertefulle bevegelsesutslag. Dette kan senere utvikle seg til en kontraktur. Mønsteret tyder på at tilstanden omfatter hele leddet (kapsulitt, synovitt).

Kjennetegn i ulike ledd

Kapsulært mønster varierer fra ledd til ledd. Tilstander som ikke følger det kapsulære mønsteret tyder på at skaden/betennelsen ikke er kapsulær og dermed ikke rammer hele leddet. Dette kan være låsninger, ligament- og muskelskader, slimposebetennelser (bursitt), sykdommer i skjelettet og lignende. Et slikt ikke-kapsulært mønster er vanskelig å definere, men avviker fra det kapsulære mønsteret for alle ledd. Variasjonene kan skyldes forskjellene i den enkelte leddkapselens form og fiberretning.

Eksempler på kapsulære mønstre:

Historikk

Begrepet ble innført av den engelske ortopeden James Cyriax (1904–1984) rundt 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg