Frozen shoulder er en stiv og smertefull skulder som ofte skyldes betennelsesforandringer i leddkapselen rundt skulderleddet.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘frossen skulder’

Årsak

Frozen shoulder kan utløses av en betennelse eller skade i eller rundt skulderen, men ofte er det ingen kjent utløsende faktor. Pasienter med diabetes har økt risiko. Tilstanden kan også utløses av hjerte- eller lungesykdommer. Kvinner er mer utsatt enn menn. Tilstanden er hyppigst i alderen 40-70 år.

Det er uvanlig å få frozen shoulder på nytt i samme skulder.

Symptomer

Symptomene kommer som regel gradvis, med økende smerter og innskrenket bevegelighet. Det er vanlig med hvilesmerter og nattsmerter, og vanskelig å ligge på den vonde skulderen. Smertene sitter gjerne på utsiden av skulderen, og kan stråle ned til underarmen. Det er skulderens utadrotasjon og abduksjon som innskrenkes mest. Både aktiv og passiv bevegelighet av skulderen er nedsatt, og pasientene kan ha problemer med daglige gjøremål som å kle på seg eller løfte armen over skulderhøyde. Etter en tid går gjerne smertene over av seg selv, og bevegeligheten kommer gradvis tilbake. Sykdomsforløpet kan strekke seg over flere år.

Diagnose

Diagnosen stilles på sykdomshistorikken. Dersom billeddiagnostikk benyttes er det for å utelukke andre tilstander, som for eksempel artrose i skulderleddet eller brudd.

Behandling

Det finnes ingen gullstandard for behandling av frozen shoulder. Behandlingsprinsippet er å lindre smerten og bevare så mye bevegelighet i leddet som mulig. Sykdommen går gjennom flere faser. I den tidlige, smertefulle, fasen er behandlingen rettet mot smertestilling. I den senere «smelte»-fasen avtar smertene, og fokus er på å gjenvinne/beholde bevegeligheten i leddet.

Injeksjonsbehandling med kortison eller andre betennelsesdempende legemidler kan hjelpe, og smertene kan også lindres ved hjelp av tablettbehandling med for eksempel NSAIDs eller prednisolon. Behandling med øvelser veiledet av fysioterapeut kan bedre den innskrenkede bevegeligheten når smertene har avtatt, men har liten effekt i den tidlige (vonde) fasen. Av og til kan kikkhullsoperasjoner (artroskopi) benyttes for å løsne arrforandringer i skulderleddet, men kirurgi er som regel ikke nødvendig som behandling av frozen shoulder. Pasientene må informeres om at det kan ta to til tre år før tilstanden er over. Man må regne med at bevegelsen vil bli noe varig redusert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg