leddbevegelser

Vi har definerte betegnelser for hva slags bevegelse som kan finne sted i kroppens forskjellige ledd. Hver type leddbevegelse skjer rundt en akse, i samsvar med kroppens tre hovedplan. Se også topografisk anatomi.

Bøying og strekking kalles fleksjon og ekstensjon. En muskel som har evnen til å bøye/flektere, kalles en fleksor (fingrenes lange bøyemuskel: musculus flexor digitorum longus). En muskel som har evnen til å strekke/ekstendere, kalles en ekstensor (tærnes korte strekkemuskel: musculus extensor digitorum brevis).

Dreining i et kuleledd betegnes som rotasjon (utover-/innoverrotasjon). Muskler som forårsaker en rotasjon, kalles rotatormuskler, men har gjerne egne, separate navn.

Bevegelse ut til hver side fra en tenkt midtakse kalles abduksjon eller utoverføring, og muskler som kan gjøre dette er abduktormuskler. I skulderen kan deltamuskelen (musculus deltoideus) abdusere armen ut fra kroppen. I hånden og foten gis imidlertid betegnelsen ut fra en tenkt lengdeakse langs hånd og fot, uavhengig av kroppen forøvrig. Når vi spriker med fingrene abduserer derfor både tommel- og lillefinger. Den motsatte bevegelsen kalles adduksjon eller innoverføring, og skjer ved hjelp av adduktormuskler (tommelens innoverfører: musculus adductor pollicis).

Når vi vrir underarmen slik at håndflaten kommer til å vende fremover, kalles bevegelsen supinasjon, og de tilhørende musklene supinatorer. Den motsatte bevegelsen, hvor håndbaken kommer frem, kalles pronasjon, og musklene pronatorer.

Bøyer vi hånden sideveis, bruker vi betegnelsen deviasjon. Skjer bevegelsen mot lillefingersiden (eller mot albuebenet, ulna, i underarmen), kalles den ulnardeviasjon. Skjer den mot tommelfingersiden (eller mot spolebenet, radius, i underarmen), kalles den radialdeviasjon.

Vrir vi foten slik at ytre fotrand løftes litt opp, kalles det eversjon. Motsatt: inversjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg