Karbondioksidnarkose er en tilstand av tilnærmet eller fullstendig bevisstløshet som forårsakes av økt innhold av karbondioksid (CO2) i blodet. Karbondioksidnarkose kan hos noen personer inntre ved en dobling av normalt CO2-nivå i blodet, mens andre kan være helt våkne til tross for en tredobling av nivået.

Faktaboks

Uttale
karbˈondioksidnarkˈose
Også kjent som
CO2-narkose kullsyrenarkose

Årsaker

Tilstanden oppstår ved nedsatt evne til å skille ut CO2 gjennom lungene. Vanligste årsak til dette er forverring av kronisk obstruktiv lungesykdom, KOLS, (personer som har kronisk høyt CO2-nivå på grunn av lungesykdom, har ofte økt toleranse for CO2-stigning), men tilstanden kan også skyldes sykdommer i nerve- eller muskelsystemet, for eksempel polyradikulitt (Guillain-Barré-syndrom), poliomyelitt, myasthenia gravis, eller medikamentpåvirkning av for eksempel morfin, heroin, eller delvis obstruksjon av de øvre luftveiene.

Behandling

Karbondioksidnarkose som skyldes medikamentpåvirkning behandles med motgift (antidot) som kan gi spontan reversering av tilstanden. Det samme kan oppnås ved at man etablerer frie luftveier ved obstruksjon av øvre luftveier. Karbondioksidnarkose av andre årsaker krever vanligvis overtrykksventilasjon, oftest med respirator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg