klinisk farmakologi

Artikkelstart

Klinisk farmakologi er i videste forstand det området av farmakologien som angår virkningen av legemidler, rusmidler og gifter på mennesker, og den kliniske bruken av legemidler. Klinisk farmakologi er også en medisinsk spesialitet godkjent av Den norske legeforening.

Faktaboks

Uttale
klinisk farmakologˈi

En lege som har den praksis og utdanning som er fastsatt av Legeforeningen kan bli godkjent som spesialist i klinisk farmakologi. Dette innebærer fire års spesifisert tjeneste ved klinisk farmakologisk avdeling og ett års tjeneste ved klinisk sykehusavdeling etter godkjent turnustjeneste. I Norge befatter denne spesialiteten seg med analyse av legemidler, rusmidler og gifter i blodprøver fra pasienter, gir råd om legemiddelbehandling generelt og diagnostikk av rusmisbruk og forgiftninger. Den innebærer også informasjonsvirksomhet om legemidler, samt registrering og forebygging av bivirkninger og interaksjoner (sammen med de regionale legemiddel-informasjonssentrene, RELIS).

En hovedmålsetning for spesialitetens virksomhet er mer rasjonell behandling med legemidler, og spesielt best mulig tilpasning av behandlingen av den enkelte pasient. Spesialiteten driver virksomhet på de fem regionsykehusene og ved Folkehelseinstituttet, inkludert forskning og undervisning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg