Klometiazol er et beroligende og søvndyssende legemiddel med krampestillende effekt. Klometiazol er markedsført i Norge under navnet Heminevrin og finnes både som kapsler og mikstur.

Virkemåte

Klometiazol virker ved å øke effekten av nevrotransmitteren GABA i hjernen. GABA er en viktig hemmende nevrotransmitter i sentralnervesystemet. Når de naturlige virkningene av GABA i kroppen stimuleres, blir resultatet en angstdempende og krampestillende effekt.

Bruksområder og effekt

Klometiazol brukes blant annet mot abstinens ved alkoholisme, uro, forvirringstilstander (delirium) og søvnforstyrrelser hos eldre. Det kan også brukes mot epileptiske anfall når andre medisiner ikke virker.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger ved bruk av klometiazol er irritasjon i nese og øyne, lavt blodtrykk, hjertebank, tretthet og sløvhet. Det er større risiko for overdosering sammenlignet med benzodiazepiner, som er en annen gruppe beroligende medikamenter. Klometiazol bør derfor brukes med forsiktighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg