Transgene dyr er laboratoriemessig genforandrede dyr, i hovedsak mus (transgene mus). Dette skjer ved innsetting av RNA eller DNA slik at dette nedarves som dyrets eget. Transgenet kan komme fra samme dyreart som mottar genet, eller det kan være rekombinant DNA opprinnelig fra en annen dyreart.

Metoder som brukes for å lage transgene dyr, er mikroinjeksjon i befruktet eggcelle (se assistert befruktning), blastocystinjeksjon eller bruk av retrovirus til å flette transgenet inn i pattedyrcellen.

Transgener medfører at kroppen lager nye proteiner, eller varianter av proteiner som kroppen tidligere har produsert. Metoden gjør det mulig å undersøke et eller noen få geners betydning for sykdom eller normaltilstand. Transgene dyremodeller brukes innen en rekke ulike forskningsområder som for eksempel basalmedisinsk forskning, molekylærbiologi, bioteknologi, toksikologi og utvikling av nye legemidler.

Ved såkalte knock-out-modeller (knock-out-mus) fjerner man et gen ved å erstatte dette med et uvirksomt gen eller man erstatter det opprinnelige genet med et som har mutasjoner eller defekter. Det brukes for å lage dyremodeller for arvelige sykdommer og undersøke effekten av nye behandlingsformer.

Slik teknikk brukes også i pågående forsøk med å endre et dyrs cellulære proteinproduksjon på en slik måte at menneskets immunsystem ikke lenger oppfatter dyrevevet som fremmed.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.