ERCP er en endoskopisk undersøkelse som gjøres for å se galleveiene og -gangene i bukspyttkjertelen (pancreas). På grunn av høy risiko for bukspyttkjertelbetennelse er denne undersøkelsen forbeholdt pasienter som man samtidig kan behandle. I tilfeller hvor man kun ønsker å se gallegangene og ikke gjøre noen behandling, er ERCP i stor grad erstattet av MR og CT.

Faktaboks

Også kjent som
endoskopisk retrograd cholangio pancreatikografi

Gjennomføring

Undersøkelsen starter som en øvre endoskopi, men i stedet for at linsen i skopet ser rett frem, brukes et endoskop med linsen ut mot siden. Dette gjør det lettere å lokalisere papilla Vateri – innmunningen av gallegangen og pancreasgangen ut i tolvfingertarmen.

Ved hjelp av et tynt plastkateter som føres ned gjennom endoskopet, kan man sprøyte kontrastmiddel opp i de to gangsystemene. Deretter tas det røntgenbilder på vanlig måte, men takket være kontrasten i gangsystemet får man et veldig nøyaktig bilde. Denne undersøkelsen er nyttig hvis man har mistanke om gallestein, kreft i galleveiene eller bukspyttkjertelen, eller ved mistanke om gulsott av ukjent årsak der det kan være et avløpshinder for gallen.

Hvis man ser en stein eller et trangt parti kan man i noen tilfeller behandle dette direkte. Da vil man enten knuse og hente ut steinen, eller blokke ut og eventuelt plassere et dren gjennom trange partier. Undersøkelsen tar vanligvis fra et kvarter til en time, og gjøres med litt avslappende legemidler, men som regel uten narkose.

Behandling og komplikasjoner

I mange tilfeller kan man gjøre MR- eller CT-undersøkelse i stedet for ERCP. Det er høy risiko for komplikasjoner under denne undersøkelsen, først og fremst høy risiko for bukspyttkjertelbetennelse (pancreatitt). Bukspyttkjertelbetennelse forekommer i 3–15 prosent av tilfellene ved bruk av ERCP. Derfor er ERCP først og fremst forbeholdt pasienter der man også kan behandle pasienten, for eksempel med å fjerne gallestein eller å utvide trange partier. I disse tilfellene kan ERCP hindre store kirurgiske inngrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg