ERCP, endoskopisk undersøkelse med fremstilling av galleveier og bukspyttkjertelgang (pancreasgang). Undersøkelsen starter som en øvre endoskopi, men det brukes et endoskop med linsen ut mot siden, på tvers av innføringsslangen. Dette gjør at en lettere kan lokalisere papilla Vateri – innmunningen av gallegang og pancreasgang i tolvfingertarmen. Ved hjelp av et tynt plastkateter som føres ned gjennom endoskopet, kan en sprøyte røntgenkontrast opp i de to gangsystemene. Deretter tas det røntgenbilder på vanlig måte, men pga. kontrasten i gallegang og/eller pancreasgang får legen en svært nøyaktig fremstilling av dem. Dette kan brukes ved mistanke om gallestein, kreft i galleveier eller bukspyttkjertel, eller ved mistanke om gulsott av ukjent årsak der det kan være et avløpshinder for gallen.

Dersom undersøkelsen påviser stein eller et trangt parti, kan tilstanden i noen tilfeller behandles direkte, med knusing og uthenting av stein, eller ved utblokking og eventuelt plassering av dren gjennom trange partier. Undersøkelsen tar vanligvis fra et kvarter til en time, og gjøres med litt avslappende medisin, men som regel uten narkose.

Undersøkelsen kan i mange tilfeller erstattes av andre metoder, f.eks. MR (magnetresonanstomografi) eller CT (computertomografi), og er beheftet med komplikasjoner, først og fremst bukspyttkjertelbetennelse – pancreatitt – som kan sees etter 3–15 % av slike undersøkelser. ERCP er derfor etter hvert først og fremst forbeholdt pasienter der man også har anledning til å behandle pasienten, f.eks. med å fjerne gallestein eller å utvide trange partier. I disse tilfellene kan ERCP hindre store kirurgiske inngrep.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.